Emämunaus Lempäälässä

Katkeruudella luen Aamulehteä 15.9.2023., jossa selvitetään, mitä eroa on laitoshoidolla ja palveluasumisella. Samassa artikkelissa selitetään myös tällä hetkellä vanhuspalveluiden ketjuun noussutta yhteisöllisen asumisen käsitettä. Kerrotaan mm. että Sastamalassa, Nokialla ja Kangasalla ko. palvelua on.

Näin on ollut myös Lempäälässä 2000-luvun alussa rakennettujen Himminnaapurin ja Toimelantalon puitteissa. Asumismuotoa ei vain osattu tällä nimellä kutsua. Käsite on noussut esiin vasta tämän vuoden alusta voimaantulleessa, muutetussa sosiaalihuoltolaissa. Ko. taloissa ovat olleet toiminnallisesti juuri ne elementit, joiden kautta laki nyt asumismuodon määrittää.

Lempäälän Vuokrakodit Oy rakensi Himminnaapurin ja Toimelantalon. Kunta vuokrasi ne vanhuspalveluiden käyttöön. Asukkaat valittiin vanhuspalveluiden kautta asiakkaan palvelusuunnitelman mukaisesti ja tarveharkinnan perusteella. Himminnaapurin toiminnallista luonnetta korostaa lisäksi Himminkodon ja Himminnaapurin välille rakennettu yhdyskäytävä, joka tällä hetkellä on suljettuna.

Tällä välimuotoisella palvelulla helpotettiin kotihoidon ja laitoshoidon paineita ja mahdollistettiin ihmisille turvallinen ja inhimillinen kotiasuminen.

Vuoden 2022 lopulla asukkaat saivat tiedotteen palveluiden lopettamisesta. Asunto jäi käyttöön.

 

Mitä tapahtui, sitä olen selvittänyt tämän vuoden ajan. Kirjattuja päätöksiä palveluiden lopettamisesta ei löydy. Ei niin, koska ne loppuivat samalla, kun viranhaltijan toimesta vanhuspalveluiden vuokraamat tilat  siirrettiin omistajalleen eli Lempäälän Vuokrakodeille. Vuokrakodit eivät tuota palveluita. Eli vuokrasopimus näiden kahden toimijan väliltä siis lopetettiin. Käytännössä se merkitsi sitä, että palvelut sanottiin samalla irti asunnoista.

Ilmeisesti silloinen vt. hyvinvointijohtaja teki tempun, joka meni ohi kaiken päätöksentekojärjestelmän. Enää ei tälle asialle voi mitään. Rypistellä ei enää voi, kun on jo housuissa!

Nyt pitäisi saada hyvinvointialueen viranhaltijat vierailemaan Lempäälässä ja katsomaan ko. kiinteistöt varusteineen. Ne voidaan ottaa samaan käyttöön, jos hyvinvointialue tajuaa Himminnaapurin ja Toimelantalon yhteisöllisen asumisen valmiudet. Uskon, että samanlainen vuokrasopimus voitaisiin saada molempien tahojen välille kuten ennenkin kunnan kanssa.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja, emerita

kunnanvaltuutettu (kesk.)