Kolme hyvää asiaa päivässä

Hannu Salonpää.

Muutaman viikon takainen juttu Lempäälän-Vesilahden Sanomissa vesilahtelaisesta käsityöyrittäjästä pysähdytti minut. Ei se, että Katariina Lumia oli ryhtynyt yrittäjäksi, vaan se, että hän oli rohkaistunut yrittäjäksi esikoisen vaikean elämän alkutaipaleen muutettua suhtautumista elämään.

Artikkelissa Lumia sanoo, että lapsen ensimmäiset elinviikot teho-osastolla vanhemmat eivät eläneet päivä kerrallaan, vaan hetki kerrallaan. Niin kriittinen tilanne oli ollut. Hän kertoo suhtautumisen elämään muuttuneen silloin ja tajunneen, kuinka
pienestä elämä on kiinni. – Niin todellakin, se voi olla pienestä kiinni.

Toimikoon tämä aasinsiltana myös omalle kokemukselleni tilanteesta, jolloin omat murheet ovat kaventuneet pieneksi ja elämän hauraus on ollut käsin kosketeltavaa.

On palattava joitakin vuosia taaksepäin, aikaan kun asuinpaikkani oli vielä Pohjois-Suomessa. Noin viikon mittaisen sairaalajaksoni aikana pääsin kahden huonetoverini rinnalla kohtaamaan elämään rajallisuuden. Elämää oli aistittava ja tarkasteltava sairaalavuoteelta käsin kahden huonetoverin elämän realiteeteista.

Oli enemmän kuin hiljentävää kuunnella juuri ja juuri keski-iän saavuttaneen, hyvin menestyneen miehen tuntemuksia ja analyysia elämästään. Miehen mielestä kaikki oli hyvin: asunto, työpaikka, omaisuutta ja perhe, mutta terveys oli alkanut monin tavoin heiketä. Mies pohti pohtimistaan, miten kaikki olisi hyvin, jos terveys ei olisi pettänyt.

Niin, jos? Hetken päästä sairaalahuone meni vieläkin hiljaisemmaksi, kun toisen vuoteen äärelle tuotiin useamman lääkärin kertomana lopullinen diagnoosi vakavasta sairaudesta. Nuo hetket aivan kuin syöpyivät mieleeni, ne muistaa yhä.

Sivullinenkin tunsi palan tuskaa, kun lähimmäisen majan purkajat olivat liikkeellä. Monissa tutkimuksissa on selvitetty, mitkä ovat ihmisille tärkeimpiä arvoja. Terveys on kärjen tuntumassa, ellei tärkein. On myös sanottu, että terveyden arvoa ei osaa arvosta ennen kuin sen menettää. Terveyttä erehtyy pitämään jopa itsestään selvyytenä, vaikka se ei sitä ole. Terveyden ja samalla elämän voi menettää hetkessä.

Etten täysin eksyisi otsikostani, kehottaisin meitä itse kutakin opettelemaan nimeämään kolme hyvää asiaa päivässä. Tämäkin läksy pysähdytti minut, kun vaimoni huikkasi minulle sanat hiljattain puolittain ohimennen. Tänä sotien, luonnon mullistusten ja erilaisten onnettomuuksien aikana meidän suomalaisten on varsin helppo löytää nuo kolme hyvää asiaa päivässä.

Meillä on demokratia, turvalliset olot, kohtuullinen sosiaaliturva ja puhdas luonto. Ja ensimmäiselle tilalle kannattaa ehdottomasti sijoittaa terveys.

Hannu Salonpää