Palohälytys säikäytti päiväkodissa – pieni väki poistui rakennuksesta täydellisesti, kuten harjoiteltu

Päiväkodin hälytysjärjestelmän laukeaminen aiheutti palohälytyksen. Kuvituskuva: Joonas Leskinen

Lempäälän päiväkoti Kuokkalankulmassa pärähtivät palohälyttimet soimaan perjantaina puolen päivän aikaan, juuri kun päiväkodin pienimmät ryhmät olivat ehtineet asettua päivälevolle. Kaikki päiväkotilapset sekä henkilökunta poistuivat harjoitellun suunnitelman mukaan ja kokoontui sovituille kokoontumispaikoille ulos.

– Rakennuksesta poistuminen onnistui täydellisesti myös pienten lasten osalta. Jännittävä tilanne eteni suunnitellusti, kuten pitää, Lempäälän varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari kertoo.

Pelastuslaitos sai hälytyksen kello 12.03. Pelastuslaitoksen yksiköiden saavuttua paikalle päiväkotikiinteistö oli jo saatu tyhjennettyä. Pelastuslaitoksen yksiköt tarkistivat kiinteistön läpikotaisin, mutta hälytysjärjestelmän laukeamissyy jäi selvittämättä. Paloa ei kiinteistössä ollut.

– Kiinteistön tarkastuksessa kesti puolisen tuntia. Lapset ja henkilökunta odottelivat sen ajan ulkona. Onneksi kyseessä oli väärä hälytys, Ritari kertoo.

Tilanteesta selvittiin varsin mallikkaasti, suorastaan sotilaallisessa järjestyksessä. Ritari kertoo, että päiväkodeissa harjoitellaan säännöllisesti sekä nyt kokeiltua rakennuksesta poistumista, sisään vetäytymistä sekä kadonneen etsimistä. Virheellinen palohälytys osoitti harjoittelun hyödylliseksi.

Ritari kertoo, kuinka poikkeustilanteita varten on tarkat suunnitelmat, kuinka niissä edetään. Perjantaisen palohälytyksen jälkeen vanhemmille lähti välittömästi tieto Päikky-järjestelmän kautta. Lisäksi lasten kanssa käytiin tilanne läpi ikätason mukaisesti. Jälkipuinnin tarkoitus on varmistaa, ettei lapsille jää tilanteesta pelkotiloja.

Kaikki sujui Kuokkalankulmassa täydellisen suunnitellusti, Ritari kiittelee.

– Ja tietenkin tärkeintä on, että kyseessä oli väärä hälytys.