Säästää voi muustakin kuin palveluista

Tiina Wesslin (vihr.)

Riittämättömät resurssit aiheuttavat rajuja säästöpaineita hyvinvointialueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue on muun muassa vähentämässä sairaalapaikkoja, lakkauttamassa terveysasemia ja leikkaamassa henkilöstömenoista.

Asukkailla on kova huoli palveluiden karkaamisesta liian kauas. Erityistä huolta aiheuttavat myös esimerkiksi psykiatristen hoitopaikkojen, lastensuojelun resurssien sekä vanhus- ja vammaispalveluiden riittämättömyys. Kaikkien näiden palveluiden asiakkaat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, ja heidän palvelunsa ovat jo ennestään huonolla tolalla.

Hyvinvointialueemme osavuosikatsauksen sisältämä tulolaskelma ja tulosennuste ovat surullista luettavaa. Tilikauden alijäämän ennustetaan paisuvan yli 95 miljoonaan euroon. Sotelainsäädännön mukaan alijäämät pitää kattaa kolmen vuoden määräajassa, eli talouden pitää olla tasapainossa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Tilanne on hankala, sillä hyvinvointialueella ei ole omaa verotusta, vaan olemme valtion myöntämän rahoituksen varassa. Hallitus ja eduskunta tekevät arvovalinnat siitä, mihin yhteiskunnassamme panostetaan ja mistä säästetään. Hyvinvointialueiden on järjestettävä toimintansa annetun rahoituksen puitteissa, joten niiden ikäväksi tehtäväksi jää alueen ”talouden sopeuttaminen” eli leikkauslistojen laatiminen.

Epäilen vahvasti, että alueen kaikkia toimintoja ei ole perattu tarkasti ennen kuin on käyty palveluiden kimppuun. Käytämmekö liikaa kertakäyttötarvikkeita? Onko kuljetukset ja varastointi organisoitu tehokkaimmalla tavalla? Käytetäänkö kiinteistöissä energiatehokkaita lämmitysratkaisuja ja valaistusta? Onko työ- ja toimintatavoissa säästöpotentiaalia? Millä tasolla on viranhaltijoiden hankintaosaaminen?

Palveluitakin pitää toki uudistaa. Moni asia voidaan hoitaa yhtä hyvin tai paremmin kuin ennen mutta pienemmillä kustannuksilla. Kaikkia terveysasemia ei ole mahdollista säilyttää ainakaan täysillä aukioloajoilla, eikä sairaala useinkaan ole vanhukselle oikea paikka odottaa asumispalvelupaikkaa.

Mutta ennen kuin leikkaamme näistä palveluista, meidän on pystyttävä tarjoamaan riittävät ja helposti saavutettavat palvelut jollain muulla tavalla.

Meidän pitää ottaa käyttöön monipuolisia liikkuvia palveluita, tehostettua kotihoivaa ja kotisairaanhoitoa sekä toimivia digipalveluita. Esimerkki toimivasta liikkuvasta palvelusta voisi olla kirjastoautotyyppisesti liikennöivä terveysbussi pienoislaboratorioineen. Lääkäri ja sairaanhoitaja voisivat liikkua bussin mukana tarpeen mukaan.

Meidän pitää myös panostaa enemmän omaishoitajien tukemiseen. Vaikka omaishoitajille maksettaisiin reilusti enemmän, omaishoito olisi silti huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi laitoshoito.

Kun tämä lehti ilmestyy keskiviikkona, on näistä asioista käyty varmasti vilkasta keskustelua maanantaisessa aluevaltuuston kokouksessa. Kokousta voi seurata tai lähetyksen voi katsoa myöhemmin hyvinvointialueen Youtube-kanavalla. Linkki on hyvinvointialueen nettisivulla osoitteessa www.pirha.fi/paatoksenteko.

Tiina Wesslin
YTM, aluevaltuutettu (vihr.)