Vetelistä Vesilahteen – Tuula Pyhältö on kiertänyt kouluttamassa tukkataikureita 33 maassa

Tuula Pyhältö perusti Vesilahteen parturi-kampaamon nelisen vuotta sitten. Sirpa Tolonen löysi pian sen jälkeen tiensä Tuulan asiakkaaksi. Kuva: Seppo Kummala

Kansainvälinen ura vaatii kielitaitoa, mutta vieläkin tärkeämpää on osata oman ammattinsa aakkoset, ammattikielen perusaskeleet. Hiusala ei tee tähän poikkeusta. Palataan tukka-aakkosiin hetken kuluttua.

Vesilahteen neljä vuotta sitten asettunut ja parturi-kampaamon perustanut hiusalan kouluttaja Tuula Pyhältö (o.s. Kaunisto) on 43 vuoden mittaisesta urastaan tehnyt 33 vuotta kiertämällä tellusta yhteensä 33 maassa. Pisimpään hän on opettanut hiusalan ammattilaisia Etelä-Koreassa sekä Italiassa, jossa hän asui viisitoista vuotta ennen paluutaan Suomeen.

– Olen lähtöisin Vetelistä, tulihan siinä melkoinen kierros Chicagon ja Milanon kautta kierrettyä ennen kuin asetuin Vesilahteen, pysyäkseni, Pyhältö nauraa.

Paitsi että Italiaa hän ei täysin jättänyt. Kaksi kertaa vuodessa Pyhältö pakkaa laukkunsa ja menee viikoksi keväällä ja viikoksi syksyllä Milanoon opettamaan, kuinka maailmalla pinnalla oleva tukkamuoti toteutetaan asiakkaan hiuksiin.

– En luo muotia, vaan seuraan, mitä maailmalla on menossa ja autan partureita ja kampaajia toteuttamaan alan trendejä. Yhden pitkän päivän aikana ehdin opettaa kolme leikkausmallia. Valitsen maailman kuvastoista sellaisia, joita asiakkaat kysyvät eniten, sekä jonkun vähän erikoisemman. Tutkin mallia, katson miten se on tehty ja luon leikkaukselle rakennekaavat.

Tukkamuoti on nykyisin varsin globaalia, internet välittää muotitalojen uutuudet leviävät sosiaalisessa mediassa maailmanlaajuisesti saman tien. Yksittäisen muotikampauksen sijaan Pyhältö puhuu mieluummin muotilinjasta, joka on laajempi käsite ajankohtaisista leikkausmalleista.

– Jokaiselle täytyy löytää yksilöllisesti itselleen sopiva kampaustyyli. Muotilinjoista soveltaen erilaisetkin kampaukset näyttävät raikkailta ja ajanmukaisilta.

Pyhältö itse sai kansainvälisen hiusalan opettajakouluttajan opit Chicagossa, jossa menetelmiä opetettiin tieteellisesti. Niitä oppeja hän on vienyt kymmeniin maihin.

Tuula Pyhältö o.s. Kaunisto on kiertänyt 33 vuotta 33 eri maassa kouluttamassa partureita ja kampaajia. Kuva: Seppo Kummala

Miten kauneusalastaan tunnetussa Italiassa, muodin mekassa Milanossa hiusmuoti eroaa vaikkapa tamperelaisesta? Kuinka vesilahtelaisopit saadaan vietyä italialaisille, poikkeavatko ne toisistaan?

Tuula Pyhältö miettii hetken ja aloittaa sitten perusteista. Päästään siihen hiustenleikkuun kieleen, joka on kansainvälinen.

– Perusleikkauksia on neljä; ehjä, porrastettu, tasamittaisesti kerrostettu ja lisääntyvästi kerrostettu rakenne. Niiden avulla voidaan leikata kaikki maailman muotitukat ja klassikot. Ne ovat hiusalan aakkoset, jotka tulee hallita.

Pyhällön kuvailemat leikkuutekniikat ovat kuin aakkoset, joista alan sanasto muodostuu. Tai tanssiaskeleet, jotka tulee hallita ennen kuin voi tehdä upeita piruetteja tai kaatoja.

Entäs ne Milanon ja Vesilahden tukkamuodin erot. Ne yllättävät. Pyhältö voisi opettaa samoja oppeja yhtä hyvin Suomessa, mutta yksinkertaisesti Italiassa markkinat ovat niin suuret, että siellä erikoiskoulutukselle riittää kysyntää. Pyhältö kouluttaa Italiassa eniten juuri perustekniikkaa, koska niille rohkeammille muotikampauksille yllättäen on vähemmän kysyntää Italiassa kuin Suomessa.

– Naisen itsenäinen asema näkyy Suomessa myös kampaamoissa. Nainen menee kampaajalle ja kertoo, millaisen leikkauksen hän haluaa. Italiassa naisen rooli on perinteisempi niin, että naisilla arvostetaan perinteistä naisellista, pitkää tukkaa. Jos Italiassa nainen haluaa lyhentää hiuksia enemmän kuin pari senttiä, se on jo sukukokouksen paikka, jossa puolison lisäksi tarvitaan mummon ja naapurin koiran hyväksyntä, Pyhältö kärjistää nauraen, mutta sanoo tilanteen muuttuneen myös Italiassa viime vuosien aikana.

Kansainvälisen uransa aikana Pyhältö oppi suomen kielen lisäksi puhumaan paitsi englantia ja italiaa, myös koreaa. Tärkein kieli on kuitenkin se hiuskieli ja rohkeus omaksua ne. Kosmopoliittisesta urastaan huolimatta Pyhältö mieltää itsensä maalaistytöksi Vetelistä, joka asettui Vesilahteen. Paikalla ei sinänsä ole niin merkitystä, mutta ammattitaidolla ja halulla tehdä työnsä hyvin missä tahansa onkaan, sillä on suuri merkitys.