Hiippakunta, piispanistuin ja tuomiokapituli 100 vuotta Tampereella: Kirkko on ammentanut työläiskaupungista sekä alueen kasvusta ja kehityksestä

Piispa Matti Repo arvioi, että niin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiseksi vanhin hiippakunta kuin Tampere olivat voittajia sata vuotta sitten, kun piispanistuin ja tuomiokapituli siirrettiin Porvoosta Tampereelle. Kirkko jalkautui kasvavaan työläiskaupunkiin; Tampereesta tuli kirkollinen keskus. Hiippakunta juhlii jo 470 vuoden taivaltaan ensi vuonna. Repo sanoo, että vuosisatainen taival osoittaa, että kirkko kestää vaikeitakin aikoja, ja se kulkee aina eteenpäin. Tampereen hiippakunta vaalii liki 470-vuotista perintöä. Kuningas Kustaa Vaasa jakoi vuonna 1554 tuolloin koko Suomen käsittäneen Turun hiippakunnan kahteen osaan. Jaossa uuden hiippakunnan keskus sijoitettiin Viipuriin. Isonvihan jälkeen, kun Viipuri joutui Venäjän haltuun, hiippakunta siirrettiin vuonna 1723 Porvooseen. Sieltä piispanistuin ja tuomiokapituli muutettiin vuoden 1923 joulukuussa Tampereelle. Hiippakunnan uudeksi nimeksi tuli sijaintipaikkansa mukaan Tampereen hiippakunta.
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.