Kiuas oli kallis investointi, mutta se kannatti – ”Saunaa kiitellään”, sanoo Lempäälän vuoden pienyrittäjäksi valittu Ilkka Sirén

Ilkka Sirén valittiin Lempäälän vuoden pienyrittäjäksi. Savusauna on nautinto, jota saunayrittäjä itsekin arvostaa. Kuva: Katariina Rannaste

Lempääläinen Ilkka Sirén oli päättänyt ryhtyä rakentamaan savusaunaa ja teki laskelmia. Ne vetivät yrittäjän vakavaksi.

Savusaunan lämmittäminen kestää kuusi tuntia, helposti enemmänkin. Sirén laski, että jos hän lämmittäisi savusaunaa asiakkaille useampana päivänä viikossa ympäri vuoden, menisi hänellä pelkästään puiden pesään lyömisessä toista kuukautta.

Aikaa on jäätävä enemmän muuhunkin, hän tuumasi ja ryhtyi tutkimaan vaihtoehtoja. Netissä tuli sattumalta vastaan suomalaisyrityksen valmistama kiuas, joka lämpiää pelleteillä.

Auvo-kiukaassa automatiikka hoitaisi lämmityksen, pelletit palaisivat puhtaasti, eikä löylyihin jäisi silmissä kirvelevää kitua. Sirén pääsi testaamaan pellettilämmitteistä saunaa, ja suunnitelmat menivät sitä myöten uusiksi.

Savusaunaan ei tullut perinteistä puilla lämpiävää kiuasta.

– Investointi oli kallis ja se pisti miettimään, mutta se on ollut yksi elämäni parhaita päätöksiä, Ilkka Sirén sanoo nyt.

 

Satsaus tuotti tulosta. Toutosen Lomahuviloiden sauna valittiin vuonna 2018 Suomen parhaaksi savusaunaksi. Sauna saa yrittäjän mukaan asiakkaat palaamaan aina uudestaan.

– Saunaa kiitellään. Se saa asiakkailta spontaanit kiitokset, Ilkka Sirén sanoo.

Sirén on pyörittänyt sauna- ja majoituspalveluja tarjoavaa yritystään Lempäälän Nurmella kuuden vuoden ajan. Toiminimen hän perusti jo vuonna 2014, mutta tilat valmistuivat vuokrauskäyttöön vuoden 2017 lopulla.

Tänä aikana maailmanlaajuiset kriisit ovat koetelleet matkailuun pohjautuvaa yritystä.

– Yksityiset matkailijat pelastivat korona-ajan. Ennen koronapandemiaa asiakkaat olivat 90-prosenttisesti olleet yrityksiä, mutta korona-aika vei ne lähes nolliin. Sittemmin yritykset ovat palanneet asiakkaiksi, Ilkka Sirén kertoo.

Energiakriisi, inflaatio ja kuluttajien ostovoiman heikkeneminen ei ole helpottanut yrittäjän urakkaa.

– Kotitalouksilla on käytettävissä rahaa eri tavalla kuin aiemmin. Sillä on ollut vaikutusta hieman, mutta kun katson ensi vuotta, ovat tammi- ja helmikuun viikonloput myyty loppuun jo nyt, Sirén kuvailee.

Ei siis koskaan niin synkkää, etteikö valonkajoakin. Lisäksi lauantaina 11. marraskuuta Toutosen Lomahuviloiden isäntä Ilkka Sirén valittiin Lempäälän vuoden pienyrittäjäksi.

Suomen parhaasta savusaunasta kertovat laatat ovat näkyvällä paikalla saunan eteisessä. Kuva: Katariina Rannaste

Pienyrittäjä painaa pitkää päivää itsekseen. Ilkka Sirén allekirjoittaa näkemyksen, ja siksi Lempäälän yrittäjäyhdistyksen perjantaiset Y-kahvit ovat hänelle tärkeä vertaishetki.

Sirénin työ on viikonloppupainotteista. Asiakkaat tulevat tyypillisesti perjantaisin, mitä ennen on siivottava, saunaa lämmitettävä sekä talviaikaan aurattava ja kolattava piha ja terassialue.

Muiden perheenjäsenten rytmi on eritahtinen.

– Olen viikonlopputöissä käytännössä aina, mutta niin se vain menee. Siihenkin tottuu, että joulut ja juhannukset olen töissä, mutta yritän hoitaa asiat niin, että pyhinä voin olla perheenkin kanssa, hän kertoo.

Vaikka savusaunan lämmitys on Ilkka Sirénille arkinen askare, on sen kanssa oltava tarkka. Kitu on saunayrittäjälle kauhistus.

– Isälläni Martilla oli aikoinaan kolme savusaunaa, joita lapsena tuli itsekin lämmitettyä ja niissä saunottua. Joskus lämmitys onnistui, joskus ei. Sisäistin tuolloin, että lämmityksessä täytyy onnistua hyvin, Sirén sanoo.

Savusaunan lämmittämisessä on myös aina oma hommansa, mutta lopputulos palkitsee. Saunayrittäjä arvostaa itsekin hyviä savusaunan löylyjä.

– Toisinaan ehdin jälkilöylyihin, esimerkiksi seuraavana päivänä kun asiakkaat ovat lähteneet, ja nautin niistä suunnattomasti, hän sanoo.

Huovutettuja hattuja rivissä uimareille tai paljussa kävijöille. Kuva: Katariina Rannaste

 

Lue myös:

Enää ei asuta lintukodossa − Lempäälän vuoden yrittäjät Lempäälän Turvapalvelu Oy:stä