Veronmaksajat ansaitsevat kiitoksensa

Viime viikolla julkaistut verotiedot piirtävät tarkkaa kuvaa yhteiskunnasta. Suomalainen verotietojen julkisuus on äärimmäisen poikkeuksellista maailmassa. Verotietojen avoimuus on satunnaisesta kritiikistä huolimatta äärimmäisen hieno asia. Läpinäkyvyys on rehellisen veronmaksajan etu.

Juorupäiväksikin kutsuttu verotietojen julkaisupäivä toki sisältää kiusallisiakin elementtejä. Yksittäisten kiinnostavien hahmojen, kuten julkisuudesta tuttujen henkilöiden verotiedot tyydyttävät pääosin uteliaisuutta. Laajemmassa merkityksessä avoin data mahdollistaa tulojen vertailua esimerkiksi ammattiryhmittäin, jolloin palkka-tasa-arvoa tai mahdollisia epäkohtia on helpompi havaita. Tässä läpinäkyvyys palvelee ylivertaisesti.

Usein kateusaspekti nostaa päätään suurituloisten verotietoja julkaistessa. Yksittäisten vuosiansioiden sijaan kannattaa kiinnittää huomiota onnistumisiin. Usein verotulokärkeen ponnistavat yrityksensä myyneet yrittäjät. Tarinan takana on omaa innovaatiota, tinkimätöntä työtä ja usein varsin pitkä ja tuskainen tie. Sen johtaminen onnistumiseen on edellyttänyt riskin ottoa, joka on tuottanut myös työpaikkoja ja ansiotuloja toisille palkansaajille. Hyvän kierre täydentyy verotuloilla, yhteisöveroilla rahoitetaan iso pala yhteiskunnan palveluita.

Niin ansio- kuin pääomatuloilla listoilla kärkeen nousseet kannattaa muistaa ehkä hyväosaisuutta enemmän hyvinä veronmaksajina. Veroilla pyörii yhteiskunta, joka kouluttaa yrityksille uusia työntekijöitä, pitää heidät terveenä ja siten yhteiskunnan vesimyllyn rattaat pyörimässä. Veronmaksajat ansaitsevat kiitoksensa tuosta myllyä pyörittävästä vedestä.