Kuisma: Postinumerokone

Juha Kuisma

Yleisradio julkaisi äskettäin näyttävästi palvelun, jonka olivat nimenneet Postinumerokoneeksi. Sen päällimmäisenä sisältönä oli tieto kuinka paljon ulkomaalaistaustaisia kullakin postinumeroalueella asuu. Postinumeroalueella 37500 (Lempäälä Keskus) prosentti oli 3 prosenttia. Samaa luokkaa luku oli Kuljussa, Kangasalla ja Akaassa. Kuitenkin Valkeakosken Vääränkoivun alueella jo 6 prosenttia ja Hervannassa peräti 25 prosenttia. Koko Pirkanmaan väestöstä ulkomaalaistaustaisia on 11 prosenttia.

Toinen kiinnostava seikka on alueiden mediaanitulo. Tämä on se tulo, joka on alueen keskimmäisellä asukkaalla, kun kaikkien tulot laitetaan suuruusjärjestykseen. Mediaanitulo on Kuljussa, Kuivaspäässä ja Säijässä pyöristettynä 28 000, mutta alueella 37500 Lempäälän Keskus vain 24 000 euroa. Tämä johtunee alueen ikärakenteesta. Alueella 37550 (Moisio ynnä muut) mediaanitulo on jo vähän yli 30 000 euroa.

Tähän väliin kummastelua. Jostain syystä Ylen postinumerokone on nimennyt Moisio-Hulikankulman postinumeroalueen ”37550 Koivuniemeksi” – ehkä alueen eteläreunalta löytyvän paikannimen mukaan. Lempäälän Keskus -niminen alue kattaa paitsi kunnan keskustaajaman, myös Ahtialan, Lastusten, Kelhon, Lipon ja Nurmen kylät sekä Vesilahden puolelta Saarikunnan ja Mantereen.

Vesilahden postinumerojaotus on muutoin paljon kyläkohtaisempi. 37500 -alueen rajaus sopii varmaan postin autoille, mutta on yhteiskunnallisen tiedon kannalta järjetön. Lisäksi Sääksjärvi on nimenä kokonaan kadonnut: tilalla ovat Höytämö ja Vuores.

Toivoisi, että tämä Ylen Postinumerokone olisi ollut tiedoiltaan laajapohjaisempi. Kun tällainen palvelu tarjotaan, soisi siinä olevan kaikkea muutakin: esimerkiksi keskimääräisen työmatkan pituus, asukkaan hiilijalanjälki (selitettynä miten se on laskettu), asunnon lämmitysmuoto, kuituverkon kattavuus ja niin edelleen. Joskus törmäsin tietoon, että Teiskossa asuvien työmatkojen pituus onkin sama kuin Tampereen kantakaupungilla asuvilla.

Tilastokeskuksella ja ympäristöhallinnolla on paljon tällaista yksityiskohtaista tietoa, mutta sitä on yllättävän vaikeaa löytää. Kansalaisen kannalta parasta tietoa olisi se, joka osoittaisi kartalla alueen rajauksen, sitten asukkaiden, talojen, autojen ja niin edelleen määrän ja kussakin aihepiirissä voisi edetä syvemmälle tietopohjaan. Nyt Ylen Postinumerokone tarjoaa tärkeimmäksi vertailut naapurialueiden kanssa. Se on siis juorukone.

Netistä löytyy onneksi Paavo (Postinumeroalueittainen avoin tieto). Siihen yllä esitelty Ylen Postinumerokonekin perustuu. Sieltä löytyy maksuttomasti osa mainituista tiedoista. Tämän Paavon käyttö on minun makuuni monimutkaista, koska se on rakennettu tutkijamaailmaa varten. Siis niin, että tilastoluvut olisi helppo poimia laskentatiedon pohjaksi.

Suomen ympäristökeskus, Syke julkaisee niin sanotun Yhdyskuntarakenteen seurannan aineistoja, mutta niihin pääsy edellyttää sopimusta ja maksua. Tilastokeskuksella on puolestaan Ruututietokanta, jossa on koko maan kattavasti tietoa 1 x 1 kilometrin, 5 x 5 kilometrin tai 250 x 250 metrin ruutuina. Kansainvälisenä versiona on tarjolla postinumeroita.cybo.com, jota jotkut kiinteistövälittäjät käyttävät asuinalueiden profilointiin.

Parasta olisi, jos postinumeroaluejako olisi järkevä ja kaikki nämä paikkatiedot saataisiin sen kautta.

Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija