Kohti yhteisiä merkityksiä

Useasti tapahtuu niin, että ihmiset puhuvat samasta asiasta eri näkökulmista uskoen, että vain heidän omat näkökulmansa ovat ne ainoat ja oikeat. Valmiiksi muodostetut näkökulmat voivat olla vaarallisia ja vähintäänkin jonkin verran puutteellisia ilman keskusteluja ja uusien näkökulmien avauksia. Keskityn tässä oman kunnan päätöksenteon parantamiseen luomalla yhteisiä merkityksiä sanoille, asioille, ilmiöille, päätettäville asioille jne.

Olen lautakunta- ja hallitustyössä sekä valtuustossa havainnut, miten tärkeää on, että keskustellaan perusteellisesti ja asiassa pysyen, muita kunnioittaen ja puheenvuoroja sallien. Tarvitsemme keskustelun onnistumiseksi yhteisiä merkityksiä, jottemme vain puhuisi toistemme ohi. Minun ei tarvitse voittaa sinun näkökantaasi, vaan opitaan yhdessä ja myös arvioimaan päätösten moninaisia seurauksia. Vaikutusten arviointi on kunnan päätöksenteossa vielä pienen lapsen kengissä, mutta jostakin on aloitettava kasvaminen.

Hyvää tapahtuu paljon, eritoten poliittisten ryhmien kesken ennen valtuustossa päätettäviä asioita. Se pohjatyö ei näy yleisölle. Sitä saisi toteutua enemmän ja laajemmin. Toki se vaatii aikataulutuksia, mutta onnistuu, kun on tahtoa.

 

Ajatukseni palaavat menneisiin työnteon vuosiin, jolloin työn ohella opiskelin Vaasan yliopistossa ja perehdyin mm. espanjalaiseen Josep Maria Artigaliin. Hän toi tietoisuuteen vaikuttavan uuden menetelmän, tarinan tekemisen yhdessä. Voin sanoa kokeneeni elämäni ahaa-elämyksen tästä menetelmästä. Sehän toimii ihan kaikessa, missä ihmisten tulee ymmärtää toisiaan! Tässä ei ollut kyse tiedon jakamisesta vaan mentaalisesta maastosta, ympäristöstä, jota tehtiin yhdessä toiminnallisesti tarinaa rakentaen. Ilmaisut saivat saman merkityksen jokaiselle osalliselle sillä hetkellä. Voin kyllä paljastaa, että meille Pohjolan opettajille oli melkoinen saavutus uskaltaa ottaa kekseliäät ja varsin keholliset keinot käyttöön yhteisten merkitysten luomiseksi.

Tätä samaista asiaa eri sanoin taisi Ville Hämäläinen tarkoittaa viime valtuuston kokouksessa muistuttaessaan valtuustoa leikillisesti semantiikkajaoston perustamisesta. Ymmärsin, että hän taisi sillä myös ajaa takaa yhteisten merkitysten ideaa meille kaikille päättäjille.

Peräänkuulutan jaloa keskustelutaitoa kaikilta kanssaihmisiltä, erityisesti kuitenkin meiltä poliittisilta päättäjiltä. Sillä taidolla voimme mitata sivistyksemme tason.

 

Birgit Backlund-Palander

Vvaravaltuutettu, sit.vihr.
kasvatus- ja opetuslautakunnan varsinainen jäsen
Lempäälän Energian hallituksen jäsen ja Lempäälän Lämmön hallituksen varajäsen
yhteisölautakunnan varajäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?