Uniryhmäohjaaja Anne Lehtonen haluaa vähentää paineita huonosti nukkuvilta.
– Aina puhutaan kovasti siitä syvästä unesta ja sen merkityksestä. Kuitenkin myös kevyen unen vaiheet alkavat palauttaa kehoa ja tapahtuu erilaisia unenaikaisia korjausmekanismeja. Sen vuoksi ei kannata tuijottaa liikaa esimerkiksi älykellon tuloksia. Tärkein asia nukkumisen kannalta on se, millaisella fiiliksellä nouset aamulla sängystä, Lehtonen sanoo.
Hän selittää itse nukkumisen tärkeyttä konkreettisen mielikuvan avulla.
– Selässäsi on reppu, joka on iltaan mennessä täynnä tavaraa, repussasi on ikään kuin erilaisia tiiliskiviä, jotka painavat. Nukutun yön jälkeen reppu on tyhjentynyt. Erilaisissa unihäiriöissä reppu ei tyhjenekään, vaan kivilasti jää kannettavaksi ja väsymys saattaa iskeä jo kesken päivän.
Kun unettomia öitä on takana riittäväksi, tyhjentymätön reppu lopulta pakottaa pään tyynyyn.
– Puhutaan unipaineesta, joka lopulta laittaa väkisin petiin. Ihminen ei pärjää ilman unta. Jos emme nuku ollenkaan, päädymme katatoniseen tilaan, joka päättyy lopulta kuolemaan.
Tavallisella ihmisellä tällaista huolta ei kuitenkaan ole.
– Kuulen usein, kuinka ihminen tulee luokseni ja sanoo ettei ole koskaan oikein nukkunut. Vastaan, että kyllä sinä olet, ainakin jonkun verran, kun nyt olet tässä keskustelemassa kanssani. Ihminen helposti identifioituu unettomuuteen ja syntyy tunnemaailman negatiivinen kehä. Unitaitoja voi myös harjoitella, Lehtonen sanoo.
Osa unihäiriöistä johtuu erilaisista elimellisistä sairauksista, mutta muista syistä johtuviin uniongelmiin törmää melkein jokainen meistä elämänsä aikana.
– Uni on todella hyvä stressimittari. Vastaan tulee erilaisia haastavia tilanteita, kuten työmurheita, talouteen liittyviä asioita ja lähimmäisen sairastumisia. Kun kehossa on ylivireyttä, jännitystä voidaan poistaa erilaisilla rentoutumisharjoituksilla ja unirutiineilla. Hyvä uni rakennetaan jo päivällä.
Päivässä pitääkin olla sopivasti tärkeäksi koettua ja mielekästä tekemistä, mutta myös muuta mukavaa ja rentouttavaa tekemistä. Tällainen voi olla esimerkiksi harrastus.
– Kivalla tekemisellä on mieltä palauttavaa vaikutusta, toisin sanoen jos yö on mennyt huonosti, mukavalla tekemisellä tätä voidaan jonkin verran kompensoida.
Luonnosta voi myös saada omaa unta tukevaa apua. Esimerkiksi kauran ainesosana olevalla aveniinilla on hermostoa rauhoittavaa ja vahvistavaa vaikutusta.
– Myös esimerkiksi sitruunamelissa helpottaa nukahtamista. Kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana erilaisten luonnonyrttien kanssa, jos on muuta lääkitystä. Yhdestä asiasta kannattaa aloittaa kerrallaan ja edetä aina rauhallisesti.
Uniryhmäohjauksen lisäksi Lehtonen on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja myös rentoutusryhmäohjaaja. Hän toimii Pirkanmaan uniyhdistyksen puheenjohtajana ja luennoi marraskuussa Pirkan opiston verkkoluennolla luonnollisista keinoista tukea hyvää unta.
Annika Eronen