Vilkuta reilusti – liikenne sujuu yhteispelillä

Aikoinaan kun suoritin ajokorttia, antoi liikenneopettaja vinkin, joka jäi hyvin mieleeni: Vilkuta kertoaksesi mitä aiot tehdä, ei kertoaksesi mitä teet. Käytännössä kääntäen, jos jarrutat ennen kuin vilkkusi on päällä, olet myöhässä. Neuvo on hyvä ja oikein käytettynä sujuvoittaa merkittävästi liikennettä.

Vilkun käyttämättömyys on kestoaiheita, joka ärsyttää tielläliikkujia. Ihan syystä. Vilkun käyttöön suhtaudutaan tutkimustenkin mukaan liian välinpitämättömästi. Kun kertoo vilkulla aikeistaan, se vähentää ruuhkia risteyksissä. Myös turvallisuus paranee, kun voi ennakoida edellä ajavan pian hidastavan risteykseen.

Lempäälään on valmistumassa kaksi odotettua kiertoliittymää helpottamaan Saikan alueen ruuhkia. Käydessäni Ideaparkissa syömässä, yhden edestakaisen matkan aikana laskin seitsemän autoilijaa, jotka kahdesta liikenneympyrästä poistuessaan jättivät vilkun käyttämättä. Seuraavassa risteyksessä odottavat joutuivat odottelemaan turhaan.

Tuoreen Liikenneturvan teettämän selvityksen mukaan kyse on turhan laajasta ilmiöstä. Selvityksessä seurattiin yli 11 000 autoilijan edesottamuksia liikenneympyröissä. Peräti joka neljäs jätti käyttämättä vilkkua. Käytännön kokemukset liikenteessä tukevat selvitystä.

Vilkun kulumista on turha pelätä, se ei autoilun kustannuksia nosta. Selkeä vilkun käyttö sujuvoittaa liikkumista ja lisää myös turvallisuutta. Vilkutellaan reilusti liikenteessä, ihan omaksi ja yhteiseksi hyväksi.