Jännitystä pukin konttiin – Myllylahti löysi dekkaritaivaan Lempäälästä

Lempääläisdekkaristeilta on jälleen ilmestynyt uusia teoksia joulumarkkinoille Myllylahden kustantamana.
Kirjakustantaja Myllylahti on onnistunut rekrytoimaan riveihinsä hyvän liudan laadukkaita lempääläisiä dekkarikirjailijoita. Syksyn uutuuskirjoihin lukeutuvat Pekka Hyytin sekä Annika Erosen rikosromaanit, joissa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta varsin omaperäinen tyyli.

Jos kostaa haluat on Pekka Hyytin kuudes jännityskirja, joita on ilmestynyt varsin tiuhaan tahtiin. Kehuttu esikoisteos Tummat pilvet eilisen ilmestyi vain neljä vuotta sitten. Hyytin tuorein dekkari vie lukijan jälleen aikamatkalle sota-ajan Suomeen ja Tampereelle. Jo aiemmista Hyytin kirjoista tutuksi tullut komisario Voitto Karhu toimittajapuolisonsa Ina Karhun kanssa selvittävät mystistä murhaa.

Kaikesta on pula, Eurooppa käy sotaa ja Suomi on solminut raskaan rauhan, eikä arki suju luistaen. Kun saksalaisen kauppavaltuuskunnan vierailun aikana tehdään surmatyö, jonka tekijä tuntuu jääneen kiinni verekseltään savuava ase kädessään, käynnistyy mittava kissa ja hiiri -leikki, eikä mikään enää tunnu olevan selvää. Pekka Hyyti kuljettaa romaanissaan hyvin kuvailtuja henkilöhahmoja vauhdikkaasti tutuissa maisemissa, joskin noin 80 vuotta sitten historiassa.

Hyytin hahmot ovat uskottavia ja etenkin jännite poliisin ja toimittajan yhteiselossa kuljettaa rikostutkinnan ohella toista, inhimillistä tarinaa. Rikoksen taustat aukeavat solmu kerrallaan, mutta jokainen solmu tuntuu auetessaan kääntävän katseet aivan toisaalle, mihin epäily ensin osoittautui. Hyyti ei tyydy toistamaan murhaselvityksen vaiheissa ainoastaan rikoksen selvitystä, vaan lukija joutuu pohtimaan syitä ja seurauksia myös eettiseltä pohjalta. Missä kulkee raja, minkä verran lakia voi rikkoa, jotta oikeus toteutuu?

 

Annika Erosen jännitysromaani Älä unohda, Maret, on niin ikään rikosromaani, mutta se sijoittuu nykyaikaan. Erosen viides dekkari tuo jälleen aiemmista kirjoista tutuksi tulleen rikoskomisario Hannu Savolainen saa jälleen eteensä merkillisen mysteerin. Savolainen saa tutkittavakseen rutiininomaiselta vaikuttavan kuolemantapauksen.

Varakas rouva on mitä ilmeisimmin taittanut niskansa kaatuessaan kotitalonsa portaissa. Melko nopeasti Savolainen haistaa asiassa palaneen käryä, eikä onnettomuus enää vaikuta niin todennäköiseltä. Rempseän leppoisa konkaripoliisi alkaa yhdistellä hajanaisia vihjeitä ketjuksi, joka näyttää johtavan syyllisen jäljille, mutta ei suinkaan suorinta tietä.

Eronen kuljettaa surmamysteeriä nykyajassa, sekä tapahtumiin liittyvien henkilöiden menneisyydessä. Toisistaan varsin kaukaisilta tuntuvat tarinat alkavat edetessään saada yhtymäkohtia, kuitenkaan paljastamatta yhteyksiä liian ilmeisesti. Komisario Savolainen ja hänen etevä, mutta pidättyväinen työparinsa Siru Hakala kerivät johtolankoja kokoon, mistä muodostuu kirjan punainen lanka ja rikostutkinta.

Dekkarin toinen tarina kertaa hämeenlinnalaisen mystisen Estonin ja tämän siskon Maretin elämäntarinaa. Lempäälästä nuorena Hämeenlinnaan muuttanut Arttu ystävystyy Estonin kanssa ja heidän elämänsä kietoutuu tiiviisti yhteen. Ystävysten tarina muodostaa ikään kuin toisen kertomuksen samojen kansien väliin. Kun tarinat alkavat yhdistyä, ne samalla kääntävät aika-avaruuden tavoin juonen lineaarista linjaa, jolloin ratkaisua pohtiva lukija huomaa kerta toisensa jälkeen tulleensa harhautetuksi.

Annika Erosen henkilöhahmot hyppäävät dekkarin sivuilta niin elävinä, että rikoskomisario Savolaisen melkein näkee pohjoismaisen televisiosarjan päätähtenä. Erosen tapa kuvailla henkilöhahmoja visuaalisesti antaa niin voimakkaan mielikuvan päähenkilöistä, että filmatisoinnin tulisi olla vakuuttava, jotta lukija tyytyisi näyttelijöihin. Sekä Hyytin että Erosen dekkarit kunnoittavat molemmat suosittua Nordic noir -perinnettä, jossa musta ja valkoinen saavat tilaa eri sävyille, eikä yksikään sankarikaan ole tahraton. Se tekee kirjoista uskottavia.

 

Myllylahti on saanut lempääläisistä dekkarikirjailijoista hyvin tuottavan koneiston. Samaan sarjaan voi lukea kolmannen lempääläisdekkaristin, Pertti Laineen, jonka Loppuun kiusatut -rikosromaani ilmestyi kirjakauppoihin viime vuoden puolella. Se oli Laineen viides dekkari.

Paikallisuutta suosivan, tai muuten vain hyvää jännityskirjallisuutta arvostavan joululahjaostoksilla on valinnanvaraa, ihan lempääläisten kirjailijoiden tuoreesta annista. Vaikka kolmikon dekkarit ovat myös sarjoja, ne eivät muodosta kronologista ketjua, joten ne voi myös lukea missä järjestyksessä tahansa. Luonnollisesti ilmestymisjärjestyksessä lukeminen antaa helpommin syvemmän kuvan niin Voitto Karhun, Hannu Savolaisen tai Laineen kirjoissa seikkailevan rikoskomisario Simpan taustoihin.

Jos kostaa haluat; Pekka Hyyti, Myllylahti, 304 s. sidottu

Älä unohda, Maret; Annika Eronen, Myllylahti, 264 s. sidottu