Elinkustannusten nousu näkyy joululahjakeräysten järjestäjille lisääntyneenä ahdinkona

Emma Laksola (vas.) ja Paula-Maija Sahrman välittävät vähävaraisille jouluapua Lempäälässä ja Vesilahdessa. Kuva vuoden 2022 keräyksestä: Kuva: Katariina Rannaste/LVS-arkisto

Monet joulun hyväntekeväisyyskeräysten järjestäjät ovat kertoneet mediassa avuntarpeen kasvaneen, mutta samalla esimerkiksi joulupuukeräysten toiveita on ollut aiempaa vaikeampaa täyttää. Lempäälässä ja Vesilahdessa jo kuudetta vuotta toteutettavan Jouluapu -keräysryhmän toinen vetäjä Emma Laksola on huomannut avuntarpeen lisääntymisen. Tänä vuonna avunpyyntöjä on tullut ennätysmäärä. Keräyskohteina on tänä vuonna 90 taloutta, määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

– Emme pystyneet ottamaan vastaan kaikkia ilmoittautumisajan jälkeen tulleita avunpyyntöjä. Määrä olisi helposti kivunnut silloin yli sadan, viidettä kertaa itse järjestelyissä mukana oleva Laksola kertoo.

Avunpyyntöviesteissä välittyvät kohonneet elinkustannukset, kuten ruoan hinnan ja vuokrien tai lämmityskulujen kasvu, sekä erilaiset elämäntilanteet. Esimerkiksi työttömyys, sairaus tai ero voivat aiheuttaa taloudellista ahdinkoa, jota joulun ajan paineet korostavat. Myös mielenterveysongelmat toistuvat viesteissä aiempaa useammin.

– Monessa perheessä joudutaan tinkimään lähes kaikesta, jotta pöydässä on ruokaa ja tuvassa lämmintä. Viesteissä välittyy selvästi suorituspainetta ja ahdistustakin, kun lapsille kuitenkin halutaan tuottaa jouluiloa edes yhdellä omalla lahjalla.

Lahjatoiveet ovat usein liikuttavan vähäisiä. Monessa perheessä iloitaan esimerkiksi lasten vaatteista, jos perheessä ei ole varaa hankkia uusia, vaan vaikkapa talvikintaat kiertävät sisaruksilta nuoremmille.

– Hyväkuntoiset käytetytkin vaatteet ovat perheille uusia.

Jouluapu Lempäälä-Vesilahti -keräykselle kohdistettujen avunpyyntöjen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Tänä vuonna keräys sai vastaanottopaikan Tampereentie 12:sta, entisen Ståhlbergin kahvilan tieloista. Kuva: Seppo Kummala

Vaikka moni keräys on välittänyt huolensa lahjoitusten riittävyydestä, Laksola uskoo, että auttamisen halua riittää edelleen. Hän kertoo liikuttuneensa joka vuosi lahjoitusten määrästä ja auttamisen halun vilpittömyydestä. Ongelmana on lähinnä saada auttajat ja avuntarvitsijat kohtaamaan toisensa, koska se on melkoisen työlästä. Esimerkiksi Jouluapu ryhmän aktiivinen työskentely alkaa jo hyvissä ajoin syksyllä ja vain kiihtyy joulua kohti.

Eri auttajatahot myös keskustelevat keskenään. Laksola kertoo, että Jouluapu-keräys on tehnyt yhteistyötä seurakunnan diakoniatyön kanssa. Esimerkiksi kun diakoniatyö ei voi ottaa vastaan käytettyjä tuotteita, he ovat ohjanneet sellaisia tarjoavat Jouluavun luo. Diakoniatyö on myös auttanut esimerkiksi lahjoitusten vastaanotossa, jos Jouluavun väeltä on kädet loppuneet.

– Eräänä vuonna taas meille tuli niin paljon sellaisia kohdentamattomia lelulahjoituksia, että luovutimme ne Hopelle edelleen lahjoitettavaksi. Auttamisen halu on yhteinen.

Jouluapu Lempäälä–Vesilahti -ryhmä vie lahjoitukset anonyymisti tarvitsijoille. Vain keräysjärjestäjät tietävät kohteet, mutta kohteiden toiveita on jaettu kohdennetusti, jolloin auttajien on mahdollista täyttää jokin tietty toive. Keräyksiä otetaan vastaan kahtena päivänä, lauantaina 9. ja 16 joulukuuta Tampereentie 12:ssa kello 12–14. Ensimmäinen keräyspäivä tuotti Laksolan mukaan hienon keräyssaaliin.

– Keräys meni todella hyvin. Meille tuli kohdentamattomia lahjoituksia reilusti, pääasiassa vaatetta ja leluja. Näiden lajittelu ja kohdentaminen on tässä ollut kaksi päivää työn alla. Saimme myös kolme lavallista vessapaperia, Laksola kertoo.

Ruoka-apua lahjakorttien muodossa sekä muita lahjakortteja on vielä tarvelistalla, järjestäjät etsivät niille tämän viikon aikana lahjoittajia. Suurten kauppaketjujen, S- ja K-ryhmän sekä Lidlin lahjakorteilla on helppo täyttää useimpien toiveita.
– Lauantain lahjoitusten määrä veti kyllä hiljaiseksi ja ollaan äärimmäisen kiitollisia, että tämä ryhmä on saanut ihmiset liikkeelle jälleen ja useampi uusi henkilö on ryhmän löytänyt, Laksola huokaa.
Artikkelia muutettu: päivitetty tiedot lauantain keräyspäivän sujumisesta.

Lauantain keräyspäivä tuotti hienon lahjoitussaaliin myös kohdentamattomia lahjoja. Kuva: Emma Laksola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?