Maailma muuttuu aina vaan oudommaksi

Anne Sällylä.

Yle uutisoi muutama viikko sitten, kuinka luterilaiset papit ovat ryhtyneet ajamaan pahoja henkiä pois riivattuina pidetyistä ihmisistä. Ikään kuin paha ihminen olisi jonkin ulkopuolisen pahan voiman, paholaisen vallassa.

Vieläkö nykyaikana manaus kuuluu kirkon toimintaan? Menikö minulta tämä asia ohi, kun istuin neljä vuotta seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustossa. Eiköhän parempi vaihtoehto olisi mennä hoitoon psykiatrin tai psykologin luo eikä manattavaksi. Miten ihmeessä voi säilyttää positiivisuuden, kun maailma myllertää ympärillä ja muuttuu yhä oudommaksi?

 

Asiat ovat Suomessa monella tavalla hyvin, jopa erinomaisesti, toisin kuin monissa muissa maissa. Me emme ole milloinkaan eläneet yhtä taloudellisesti turvattua, terveyden kannalta suotuisaa ja sosiaalisesti tasa-arvoista elämää kuin tänä päivänä. Tutkimusten mukaan emme ole ainoastaan hyvinvoivia, vaan myös maailman onnellisin kansa. Minusta on ihana saada elää täällä, saa käydä töissä ja saan seurata aikuistenlasteni elämää. Terveyskin on kutakuinkin kohdallaan.

Meillä on mahdollisuus elää todeksi unelmiamme ja toteuttaa toiveitamme. Suomessa on turvalliset, vakaat olot. Ne luovat pohjan niin jokaisen itsensä kehittämiselle kuin myös tärkeille koulutusta ylläpitäville instituutioille, oikeusjärjestykselle ja monipuoliselle kulttuurielämälle. Kuitenkin pahoja asioita tapahtuu myös suomessa. Arkielämän kitkatilanteita syntyy, kun ihmisten tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään. Jokainenhan toivoo itselleen hyvää elämää. Siksi taistelemme, kiusaamme ja ajamme omaa etuamme keinoja kaihtamatta.

Tutkimusten mukaan väkivalta ja aggressiivisuus voivat periytyä. Geenit eivät tietenkään tee ihmisestä väkivaltaista, vaan siihen tarvitaan pitkä polku ympäristön vaikutuksia. Pahan tekijä kokee olevansa oikeutettu tekemään mitä tahansa, hän ei tunne teoistaan syyllisyyttä eikä katumusta.

Äidilläni oli tapana sanoa, että on niin helppo olla paha, mutta niin vaikea olla hyvä. Hän oli niin oikeassa, kun katsele tämän päivän maailman menoa. Maailmassa hyvä ja paha sekoittuvat niin, että ei tiedä mikä on mitäkin. Ei ole helppo tehtävä erotella hyvää pahasta. Se mikä toiselle on paha voi toiselle olla hyvä.

Joku voi uskoa vilpittömästi tekevänsä oikein, kun tuhoaa ihmisiä, joita pitää vihollisinaan. Paha saa voimaa vastakkaista aatteista. Esimerkiksi poliittiset tai uskonnolliset ääriryhmät voivat toimia tältä pohjalta. Ihmisen toiminta on harvoin yksinkertaista. Käyttäytyminen voi riistäytyä käsistä niin pienessä kuin suuressa mittakaavassa.

Opitut käyttäytymismallit, kulttuuri, ihmisten jako meihin ja heihin vaikuttanevat siihen, miten vihan tunne purkautuu. Paha aiheuttaa valtavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten sotia, koulukiusaamista, rasismia, parisuhdeväkivaltaa ja raiskauksia.

 

Maailmalla tapahtuu niin paljon pahoja asioita, että niiltä on vaikea sulkea silmät ja korvat, Kaikkeen ei voi kuitenkaan vaikuttaa. Me voimme jokainen omalta osaltamme rakentaa rauhaa työpaikoilla, kouluissa ja kotona. Läheisyys ja toiset ihmiset ovat meille tärkeintä maailmassa Siksi kannattaa ympäröidä itsensä hyvillä ihmisillä ja tehdä, joka päivä itselleen ja läheisille joku hyvä teko. Kun osaa iloita pienistäkin asioista positiivisuus säilyy.

Anne Sällylä

Kirjoittaja on hyvinvointialan yrittäjä