Maaseututuottajat kiittävät kuluttajia joulutulilla – Lempäälässä koolla kolme MTK:n jäsenyhdistystä

Joulutulet sytyteltiin neljän aikoihin hämärän laskeutuessa. Kuva: Seppo Kummala

Maaseutunuorten joulutulet vuoden pimeimpänä päivänä on kaikkien tuottajien kiitos kuluttajille siitä, että ruokapöytään ja liiteriin valitaan kotimaista niin arkena kuin juhlana. Viime vuosien ajan joulutulet ovat kiitoksen lisäksi toivottaneet koko kansalle ruokarauhaa. Tänä vuonna tulia syttyy eri puolilla maata Helsingistä Oulun korkeudelle saakka.

Viialan, Vesilahden ja Lempäälän MTK-yhdistykset ovat muistaneet joulutulilla joululiikenteessä matkustavia jo kymmenkunta vuotta peräkkäin. Tänä vuonna kolmostien varrella Rantoistentien kohdalla kuluttajia tervehtineet yhdistykset kutsuivat myös kaikki ohikulkijat pysähtymään nuotioiden ääreen. Vuosien mittaan tulilla ovat kokoontuneetyhdistysten jäsenet, mutta nyt tuottajat haluavat kutsua toistamiseen paikalle kaikki hiljentymään hetkeksi nuotion, kahvin ja makkaran äärelle.

– Näillä tulilla haluamme tietysti toivottaa turvallista matkaa joululiikenteelle, mutta samalla haluamme myös kiittää kuluttajia ja muistuttaa kotimaisen ruoan tuotannosta, kertoo MTK Lempäälän puheenjohtaja Markku Mikkola.

Valtatien riista-aitaan kiinnitetty kyltti tervehti tasaiseen tahtiin ohi surahtelevaa joululiikennettä. Kuva: Seppo Kummala

Mikkola oli perjantaina sytyttelemässä tulia yhdessä yhdistyksen ”talonmiehen”, Manttaalitalon isännän Tuomo Elorannan ja Vesilahden MTK:n sihteeri Mikko Kivistön kanssa. Pikku hiljaa yhdistysväkeä alkoi kerääntyä talkoisiin hämärän laskiessa kiihtyvällä tahdilla ja tervehdykset saatiin moottoritien varteen.

– Olemme täällä noin iltakahdeksaan asti, kaikki ovat tervetulleita tänne kahvittelemaan tai paistamaan makkaraa ja juttelemaan kanssamme, Mikkola sanoo.

Maaseutunuorten joulutulet ovat jo kolmen vuosikymmenen mittainen perinne, joka alkoi Etelä-Pohjanmaalta EU-neuvottelujen aikoihin 1990-luvu alussa. Myöhemmin tapa on levinnyt ympäri maata. Maaseutunuorten valiokunnan varapuheenjohtaja Katariina Latva painottaa tiedotteessa joulutulien erityistä merkitystä yhteisöllisenä tapahtumana.

– Maaseutunuorten joulutulien sytyttäminen on meille tapa valmistautua jouluun ja viettää lämminhenkinen hetki nuotion äärellä muiden maaseutunuorten kanssa. Kiireen keskellä tämä hetki on tärkeä ja lämmin, ja se antaa meille mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia.

Markku Mikkola (vasemmalla) pitää joulutuliperinnettä kauniina ja mukavana, toki taustalla on myös huoli kotimaisten tuottajien ja kotimaisen ruokatuotannon puolesta. Kuva: Seppo Kummala
Liikenteessä huono ilma heikensi näkyvyyttä, mutta pääosin kuljettajat pitivät hyvin turvavälejä. Kuva: Seppo Kummala