Metsästä kotiin kannetusta joulukuusessa on noin 200 000 neulasta: Mikäli joulukuusesta ei huolehdi oikein, sen kaikki neulaset löytyvät loppiaisena lattialta, sanoo yliopistotutkija

Jos kuusen sulattaa varovaisesti, minkä jälkeen välittömästi sahaa tyvestä noin tuuman kiekon ja asettaa kuusen heti jalustaan sekä jatkaa sitten kastelua tunnollisesti läpi joulunajan, on edellytykset saada liki kaikki neulaset säilymään kuusessa. Kuva: Forest.fi

 

Metsästä kotiin kannetusta joulukuusesta löytyy noin 200 000 neulasta, arvioi yliopistotutkija, Helsingin yliopiston Hyytiälän tutkimusaseman johtaja Juho Aalto Forest.fi:n tiedotteessa. Arviossa on oletuksena, että kyseessä on tavallinen, noin parimetrinen, metsässä alikasvoksessa kasvanut suomalainen kuusi.

Aallon mukaan viljellyn joulukuusen runko on paksumpi kuin metsäkuusen, ja siten siinä on myös luonnonkuusta enemmän neulasia.

− Viljellyn, paksumman kuusen neulasten määrä voi olla melkoisesti metsäkuustakorkeampi, ääritapauksessa jopa tuplat eli 400 000 kappaletta, Aalto kertoo.

− Yllätyin neulasten määrästä. Toisaalta kuusen neulanen on hyvin pieni, kuivapaino tavallisesti luokkaa 0,005 grammaa kappaleelta. Grammassakin on siten jo parisataa neulasta. Ei ole ihme, että joulukuusen neulasissa tuntuu riittävän siivottavaa, joskus juhannukseen asti, Aalto sanoo.

− Tämä tarkoittaa sitten kyllä samalla sitä, että täysikasvuisessa kuusessa on miljoonia neulasia.

 

Joulupuuseura arvioi, että Suomessa nostetaan pystyyn tänä jouluna noin 1,4 miljoonaa joulukuusta.  Vajaa miljoona Suomessa myytävää joulukuusta tulee kotimaisilta joulukuusiviljelmiltä, noin 300 000 haetaan omasta metsästä ja noin 150 000 puuta tuodaan ulkomailta.

Aallon mukaan kuusesta irtoavien neulasten määrä riippuu paljolti siitä, miten hellävaroen kuusta käsittelee.

−Jos kuusen sulattaa varovaisesti, minkä jälkeen välittömästi sahaa tyvestä noin tuuman kiekon ja asettaa kuusen heti jalustaan sekä jatkaa sitten kastelua tunnollisesti läpi joulunajan, on edellytykset saada liki kaikki neulaset säilymään kuusessa, Aalto kertoo.

−Jos taas toimii päinvastoin eli sulattaa kuusen kertarysäyksellä, unohtaa sahata kiekon ja jättää kuusenjalan välillä täyttämättä vedellä, joulupuu yksinkertaisesti kuivuu, jolloin kaikki 200 000–400 000 neulasta voi loppiaisena löytää lattialta.