Elinluovutuslupaus voi pelastaa kuuden ihmisen hengen

 

Elinluovutustahdon ilmaiseminen on helppo ja ilmainen tapa tehdä hyvää joulun alla. Elinsiirto pelastaa hengen tai parantaa ainakin elämänlaatua merkittävästi.

Elinsiirto on sitä odottavalle elämän paras joululahja, sillä elinsiirto on joidenkin vakavien sairauksien ainoa hoito. Suomessa pääsyä elinsiirtoon odottaa tälläkin hetkellä lähes 500 ihmistä. Tehtyjen elinsiirtojen määrää rajoittaa pula siirrettävistä elimistä. Tähän jokainen voi vaikuttaa päättämällä olla elinluovuttaja.

Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä kieltänyt. On silti tärkeää ilmaista elinluovutustahtonsa. Se varmistaa, että kuolemansa jälkeenkin voi tehdä hyvää. Tiedossa oleva tahto helpottaa myös läheisiä, sillä heiltä kysyttäisiin mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä, kertoo Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla paperisen elinluovutuskortin, kirjaamalla tahdon OmaKantaan, lataamalla sovelluksen tai lisäämällä tiedon puhelimen ICE-hätätietoihin. Ennen kaikkea oma tahto kannattaa kertoa läheisille.

Vakavakaan perussairaus ei välttämättä estä elinluovutusta. Ikääntynyt voi saada elinsiirron ja toimia myös luovuttajana. Tällä hetkellä luovuttajan yläikäraja on 85 vuotta. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B – tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen.

Munuaisen luovutus on huolellisesti tutkitulle luovuttajalle turvallinen, ja munuaista tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen suunniteltuna ajankohtana. Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen käynnistyy yleensä heti ja toimii pidempään kuin aivokuolleelta saatu munuainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?