MAINOS

Tällainen on sopiva sänky lapselle eri ikävaiheissa

Lapset kasvavat nopeasti, ja kasvava lapsi tarvitsee isomman sängyn. Millainen sänky sopii vauvalle, taaperolle, leikki-ikäiselle ja koululaiselle?

Erilaisia sänkyjä vauvoille ja lapsille

Vauvan ja lapsen sängyn valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten lapsen ikä, turvallisuus, mukavuus ja makuuhuoneen koko. Hyvään sänkyyn kannattaa satsata. 

Markkinoilla on kuitenkin hurjasti erilaisia vaihtoehtoja, ja sopivaa sänkyä voikin olla vaikeaa valita. Milloin vaikkapa matala lasten sänky tai lasten kerrossänky ovat sopivia hankintoja? 

Sängyn valinnassa kannattaa muistaa tietyt suositukset. Luettuasi tämän artikkelin, tiedät, milloin esimerkiksi kehto, lasten sänky tai tilaa säästävä lasten kerrossänky ovat hyviä vaihtoehtoja lapsen nukkumapaikaksi. 

Monia vaihtoehtoja vauvan nukkumapaikaksi

Vauva voi nukkua aluksi vauvansängyssä, joka on suunniteltu erityisesti vastasyntyneille ja pienille vauvoille. Vauvansänky on pinnasänkyä pienempi. Se voi olla kehtomallinen ja sisältää mahdollisuuden pieneen keinutteluun. Vauvansänky tulee vaihtaa pinnasänkyyn silloin, kun vauva oppii liikkumaan, eli yleensä viimeistään noin puolen vuoden iässä. 

Pinnasänky palvelee vastasyntyneestä taaperoon. Valitse pinnasänky, jonka pohjan korkeutta saa säädettyä ja laidan poistettua. Korkeussäädettäviä pinnasänkyjä löytyy Hobbyhall.fi-verkkokaupasta esimerkiksi KikkaBoo-, Lorelli- ja Kinderkraft-merkeiltä. 

Vauvan kanssa voi nukkua myös vanhemman kanssa perhepedissä. Silloin tulee huolehtia perhepedin turvallisuudesta: esimerkiksi isot tyynyt ja peitot on pidettävä poissa vauvan läheltä. 

Muista nämä asiat vauvansänkyihin liittyen:

  • Vauvan sänkyyn ei tarvitse tyynyä.
  • Vauvan sängyssä ei tulisi olla mitään ylimääräisiä tavaroita tukehtumisvaaran vuoksi. Vauva ei saa nukkua unipesässä ilman aikuisen valvontaa. 
  • Kehdossa voi nukuttaa vauvaa, joka ei vielä osaa liikkua. 
  • Suojaa pinnasängyn laidat reunapehmusteella, joka estää vauvan raajoja jäämästä pinnojen väliin.
  • Vauvan sängyn patjan tulee olla napakka ja vähintään 5 cm paksu. 
  • Pidä pinnasängyn makuukorkeus vastasyntyneelle korkeimmassa asennossa. Kun vauva oppii liikkumaan, laske pinnasängyn pohja alemmas.
  • Kun vauva tai taapero oppii kävelemään ja alkaa kiipeillä, ota pinnasängyn laita pois ja korvaa se turvalaidalla. Voit myös vaihtaa taaperolle lastensängyn. 

Tällainen on taaperon ja leikki-ikäisen sänky

Yleensä siirtyminen pinnasängystä lastensänkyyn tapahtuu lapsen ollessa noin 2-vuotias. Lasten sänky on makuukorkeudeltaan tavallista sänkyä matalampi. Sängyssä on turvalaita tai reunus, joka estää lapsen putoamisen. 

Kaikista pitkäikäisin lasten sänky on jatkettava sänky, jonka pituutta voi säätää lapsen kasvun mukaan. Tällaiseen lastensänkyyn kannattaa hankkia myös jatkettava patja. 

Lapsen sängyn alle voi hankkia säilytyslaatikon esimerkiksi leluille, jolloin lastenhuoneen siivoaminen sujuu helpommin. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa säilytyslaatikolla varustettuja lastensänkyjä löytyy esimerkiksi ADRK Furniture -, Kocot Kids – ja Amila-merkeiltä. 

Muista nämä hankkiessasi lastensänkyä:

  • Lapsen sängyn koko on vähintään 70×140 cm. Säädettävissä sänkymalleissa pituutta voi lisätä jopa kahteen metriin asti. 
  • Valitse lapsen sänkyyn napakka patja. Joustinpatjaa ei suositella alle kouluikäisille lapsille. 
  • Lapsen sänkyyn sopiva tyyny on matala. Lasten tyyny on mitoiltaan hieman aikuisen tyynyä pienempi. 
  • Liian kovan tuntuista patjaa voi tarvittaessa pehmentää petauspatjalla, joka myös suojaa patjaa lialta ja kulumiselta.

Sopiva sänky kouluikäiselle lapselle

Esikoulu- tai kouluikäiselle lapselle voi jo hankkia tavallisen yhden hengen sängyn. Runko- tai joustinpatja saattaa olla vielä pikkukoululaiselle liian pehmeä, joten aluksi vaahtomuovipatja voi olla parempi ratkaisu.

Lasten kerrossänky sopii lapselle, joka ei pyöri paljoa unissaan ja joka osaa kiivetä sänkyyn itse. Kerrossängyn alimmassa sängyssä voi nukkua myös taapero tai leikki-ikäinen, jos sängyn reunaan on asennettu turvalaita. 

Lapsen omassa huoneessa kerrossängyn alle mahtuu vaikkapa kirjoituspöytä, leikkitilaa tai kaappi tavaroille. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyy kirjoituspöydällä tai leikkitilalla varustettuja kerrossänkyjä Meblocross-, Selsey- tai ADRK Furniture -merkeiltä.   

Muista nämä hankkiessasi sänkyä kouluikäiselle lapselle:

  • Lapselle voi hankkia tavallisen yhden hengen sängyn, jossa hän voi nukkua vielä aikuisenakin. Joustin- tai runkopatja sopii yli 40 kg painavalle lapselle. 
  • Kerrossänky sopii lapselle, joka ei liiku paljoa unissaan. Alasängyssä voi nukkua alle kouluikäinen pikkusisarus, kunhan sänkyyn on asennettu turvalaita. 

Jos haluat lisätilaa lastenhuoneeseen, hanki kerrossänky. Mikäli lapsi nukkuu levottomasti tai pelkää korkeita paikkoja, tavallinen yhden hengen sänky on oikea valinta.

MAINOS