Narvan soittokunta energisenä kohti juhlavuotta

Narvan soittokunta Rõugen Rahvamajassa, Virossa. Kuva: Leena Kurki.

Syksyllä 1904 narvalainen opettaja Sefanias Tiensuu alkoi harjoituttaa 8-miehistä torvisoittokuntaa, josta sittemmin monien vaiheiden, johtajien ja soittajien myötä on muodostunut 120 vuotta täyttävä Narvan soittokunta. Vuosittain toistuvia esiintymisiä on kymmenkunta, josta pitkäikäisin lienee perinteinen vappusoitto.

Syksystä 2023 alkaen soittokunta on harjoitellut monipuolista ohjelmistoa juhlakonserttiaan varten. Esiintymiskokemusta käytiin lokakuussa hakemassa Vesilahden ystävyyskunnasta Rõugesta, Virosta. Kolmepäiväinen matka huipentui kahteen konserttiin, joihin syysmyrskystä ja sähkökatkoista huolimatta kertyi mukava määrä kuulijoita.

Ensimmäinen esiintyminen oli Rõugen Rahvamajassa (kulttuuritalo), jossa monipuolinen ohjelmisto palkittiin runsain aplodein. Kulttuuritalo on käynyt läpi mittavan uudistuksen viisi vuotta sitten. Salin akustiikka oli erinomaisen hyvä, ja paikalla oli useita Vesilahden hyvin tuntevia henkilöitä. Terveisiä kerrottiin puolin ja toisin.

Toisen illan esiintymiseen soittokunta matkasi Võruun, jossa konserttipaikkana oli Kunglan Seltsimaja (seuratalo). Konsertin viimeisen kappaleen aikana myrsky katkaisi sähköt, mutta varautuminen poikkeustilanteisiin oli enemmän kuin kunnossa. Hyvin nopeasti seuratalo valaistiin kynttilöin ja lyhdyin ja illan tanssiorkesteri musisoi agregaatin voimin. Notkuvat pitopöydät ja suomalais-virolainen ystävyys tekivät illasta ikimuistoisen.

Iloisia soittokuntalaisia Pesäpuun puistoalueella Etelä-Virossa. Kuva: Leena Kurki

Konserttien lisäksi ystävyyskunta Rõuge oli järjestänyt soittajille monipuolista ohjelmaa. Oppaan johdolla tutustuttiin kauniisiin maisemiin ja kohteisiin, joista jäi mieleen 30 metriä korkea näkötorni Pesäpuu, josta aukesi upeat näköalat Ööbikuorgiin. Orkesteri vieraili myös Baltian korkeimmalla huipulla, Suurella Munamäellä, joka nousee 318 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Yhdessä esiintyminen ja reissaaminen on ennestäänkin hyvän yhteishengen kohottamista parhaimmillaan: paluumatkalla orkersteri sai todeta olevansa maailman paras Narvan soittokunta.

Yrjö Punkarin johtaman soittokunnan syksyn ja talven intensiivisen harjoittelun tuloksia on kuultavissa 120-vuotisjuhlakonsertissa 16. maaliskuuta.

Leena Kurki