Eläkeläisyhdistykset ovat yhdessäolojärjestöjä – Yhdistykset ovat nykyisin puolueisiin sitoutumattomia eläkeläisten hyvinvoinnin puolustajia

Eläkeläisyhdistyksillä on hengästyttävän paljon aktiviteetteja. Kuvassa on mölkyn peluuta Lempäälän Eläkkeensaajien viime syyskauden avajaisissa Puntalassa, heittämässä tänä vuonna 85 vuotta täyttävä Maija-Liisa Nuora. Kuva: Aino Rantanen.

 

Lempäälän-Vesilahden alueella toimii seitsemän, hetki sitten vielä kahdeksan, eläkeläisyhdistystä. Kaikki ilmoittavat olevansa vapaita puoluesidonnaisuuksista. Jäseneksi hyväksytään kaikki, jotka noudattavat yhdistyksen sääntöjä.

Sama henkilö voi olla samanaikaisesti jäsenenä useammassakin eri eläkeläisyhdistyksessä.

Eläkeläisjärjestöt tekevät edunvalvontatyötä jäsentensä puolesta ja tarjoavat sosiaalisena yhteenliittymänä jäsenistölleen muun muassa virkistystä, yhdessäoloa, kulttuuria, liikuntaa, koulutusta ja tukea.

Niiden toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (SOSTE).

Eläkeläisten etujärjestö EETU ry on yhteistyöjärjestö, johon kuuluvat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto ry, Kansallinen Senioriliitto ry, Kristillinen senioriliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf. Eetun jäsenjärjestöissä on noin 300 000 eläkeläistä.

 

Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö, jossa on lähes 120 000 jäsentä ja yhdistyksiä lähes kaikissa manner-Suomen kunnissa. Sillä on ollut puheenjohtajiensa joukossa tunnettuja Maalaisliitto-/Keskustahahmoja: V. J. Sukselainen, Pekka Silvola, Hannu Tenhiälä, Hannes Manninen ja Eeva Kuuskoski.

Eläkeläiset ry on vuonna 1959 perustettu Suomen vanhin valtakunnallinen eläkeläisjärjestö. 200 paikallisyhdistyksessä on yhteensä 18 000 jäsentä. Yhdistys oli aiemmin lähellä kansandemokraattista työväenliikettä.  Se kuuluu Vasemmistoliittoa lähellä olevaan Kansan Sivistystyön Liittoon.

Eläkkeensaajien Keskusliittoon kuuluu yli 80 000 jäsentä. Liiton perustajat olivat sosiaalidemokraatteja. Liittoon on kuulunut myös muiden puolueiden kannattajia ja sitoutumattomia. Järjestön on Työväen Sivistysliiton jäsenjärjestö.

Kansallinen senioriliitto ry oli vuoteen 1996 nimeltään Kansallinen eläkeläisliitto. Liitto on puolueisiin kuulumaton kansalaisjärjestö, joka oli alun perin kytköksissä Kokoomukseen. Senioriliiton puheenjohtajina ovat toimineet muun muassa Raimo Ilaskivi ja Elsi Hetemäki-Olander. Nykyinen puheenjohtaja on vuodesta 2023 toiminut Kari Kantalainen.

 

KRELLI Kristilliset eläkeläiset ry (vuoteen 2022 Kristillinen Eläkeliitto ry) toimii kristilliseltä arvopohjalta. Toiminta on yhteiskristillistä eikä kuulu minkään hengellisen liikkeen tai puolueen alaisuuteen. Krellissä on 50 paikallisyhdistystä, joissa jäseniä on noin 3 300.

 

Tätä kysyttiin:

1) Onko eläkeläisyhdistyksellä puoluepoliittinen tai muita sidonnaisuuksia?

2) Kuka voi olla eläkeläisyhdistyksen jäsen?

3) Kuinka monta jäsentä eläkeläisyhdistykseen kuuluu?

4) Mikä on jäsenmaksun suuruus?

5) Millaista toimintaa eläkejärjestöllä / eläkeläisyhdistyksellä on?

6) Mitä yhdistyksessä tapahtuu viikoittain / kuukausittain?

7) Mitä muuta?

 

Näin vastattiin:

Eläkeliiton Lempäälän yhdistys, puheenjohtaja Hannu Kopola.

1) Ei ole sidonnaisuuksia. Olemme poliittisesti sitoutumaton yhdistys.

2) Jäseneksi hyväksymisellä ei ole erityisiä ehtoja. Yleensä kaikki hyväksytään.

3) 207.

4) 25 euroa sisältäen neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Eläkeliiton jäsenlehden, EL-Sanomat.

5) Yhdistys järjestää kerhoja, luentoja sekä keskustelu- ja karaokelaulutilaisuuksia. Teatteri- ja erilaisia seuramatkoja tehdään muutaman kerran vuodessa. Piirijärjestöllä on tilaisuuksia, kilpailuja ja risteilyjä. Eläkeliiton lomakeskuksessa järjestetään lomia, harrastekursseja ja kulttuuritoimintaa.

6) Viikoittain on kerhot Manttaalitalon kahviossa. Karaokelaulajat kokoontuvat kerran kuukaudessa.

7) – Luomme aktiviteetteja eläkeläisten arkeen ja mahdollisuuksia harrastetoimintaan. Pyrimme järjestämään tilaisuuksia eläkeläisille toistensa tapaamiseen, keskusteluun sekä viihtymiseen.

 

Lempäälän Eläkeläiset ry, puheenjohtaja Jorma Kilpiö.

1) Olemme sääntöjen mukaan riippumaton yhdistys.

2) Kaikki.

3) 129.

4) 20 euroa, joka sisältää kuusi Eläkeläiset ry:n lehteä vuodessa.

5) Yhdistyksemme tarkoituksena on toimia eläkeläisten ja ikääntyneiden edunvalvojana. Yhdistys kokoaa ihmisiä yhteistoimintaan.

6) Viikoittain maanantaisin ja tiistaisin on kuntosali Toimelantalossa. Maanantaisin lauluryhmä kokoontuu Kuljussa. Keskiviikkoisin on toiminta- ja pelipäivät Kuljun työväentalolla. Torstaisin on kevyt jumppa Kuljussa. Lisäksi on omat kutsut eri yhdistyksille 3−4 kertaa vuodessa sekä kuntolomat sallituille vuosille. Käymme myös muiden kutsuilla, jos ohjelmistoon sopii.

7) – Jäsenyys eläkeläisyhdistyksessä on hyvä tapa edistää yhteistä hyvinvointia ja etujamme eläkeläisasioissa.

 

Lempäälän Eläkkeensaajat ry, puheenjohtaja Simo Koivunen.

1) Yhdistyksemme on kaikille avoin sitoutumaton eläkeläisjärjestö.

2) Kaikki ovat tervetulleita. Jo ennen eläkeikää voi liittyä.

3) 214.

4) 15 euroa.

5) Matkailemme kotimaassa ja piirin mukana myös ulkomailla. Teemme teatteriretkiä lähiseudun teattereihin; nyt on liput varattu kolmeen. Yhdistys ja piiri järjestää kursseja mielenkiintoisista aiheista. Keskusliitto järjestää vuosittain kilpailuja mm. bocciassa ja kalastuksessa. Järjestämme keväisin ja syksyisin muotinäytökset mannekiineina omat jäsenemme. Miehille tarkoitettu ”Nestorit”-kerho kokoontuu satunnaisesti ja tekee retkiä. Tänä vuonna on vuorossa retki erämessuille Riihimäelle.

6) Keskiviikkoisin Lempäälän työväentalolla on mm. bocciaa, kädentaitoja, jumppaa, ohjelmakerhoa, matkailukerhoa, yhteiskunnallisten asioiden keskustelukerhoa ja rivitanssia. Tiistaisin ja torstaisin on kuntosali Toimelantalossa. Lempäälän työväentalolla on joka toinen keskiviikko kaikille avoin ”Kallun digiklinikka”, jossa saa opastusta monenlaisiin puhelin ja ATK-ongelmiin. Joka toinen torstai on Mantunkulman Nesteen kabinetissa suosittu tietokilpailu, pelikerho ja kirjakerho. Vuorotellen joka toinen perjantai käymme retkeilemässä lähiseudun laavuilla ja joka toinen perjantai keilaamassa Valkeakosken keilahallissa. Kerran kuussa kokoontuu ”Kokkaavat herrat ”-kerho. Kerran kuussa järjestämme alustuksen mielenkiintoisesta aiheesta. Eri aiheiden kursseja järjestetään tarpeen mukaan. Tänä keväänä on mm. hyvinvointikurssi.

7) – Meillä on kotisivut osoitteessa www.elakkeensaajat.fi, jossa on paljon tietoa toiminnastamme, muun muassa kuvia vuosien varrelta sekä uusimmat tiedot tulevista tapahtumista, joista ilmoitamme myös L-VS:n MeNyt-palstalla, sanoo yhdistyksen tiedottaja Terttu Virtanen.

 

Lempäälän seniorit ry, puheenjohtaja Tuija Seppänen.

1) Yhdistys on puolueisiin sitoutumaton. Kattojärjestönä on Kansallinen senioriliitto ry.

2) Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksi. Meillä on jäseniä myös Vesilahdesta ja tapahtumia siellä.

3) Noin 160.

4) 25 euroa / vuosi.

5) Pyritään järjestämään monipuolisesti uusia juttuja jäsenistön toiveiden mukaan. Merkittävä rooli on liikuntatilaisuuksilla: kävelyretket luontoon, kuntosaliryhmät vapaaehtoisten vertaisohjaajien vetämä, golf ja keilaus. Matkoja ja kulttuuritapahtumia on useasti vuodessa. Kulttuuria harrastetaan teatterin ja hyvän ruuan merkeissä, kirjallisuutta lukupiirissä. On neulekerhoa ja muistikerhoa yhteislaulatetaan ja mietitään sijoitusasioita. Yhdistyksellä on digikerho ja yhteistyössä kunnan kanssa digikahvila. Osallistumme myös piiritason tapahtumiin.

6) Viikoittain on aktiivista toimintaa ulkoilun, kuntosaliryhmien, keilailun, golfin sekä neule- ja muistikerhon muodossa. Kuukausittain on yleistapaaminen alustajina eri alueiden asiantuntijoita. Kuukausittain kokoontuu lukupiiri, laulukerho, sijoituskerho ja digikerho/-kahvila.

7) Tilaisuuksissa on iloinen ja välitön ilmapiiri. Tilaisuuksista ilmoitetaan L-VS:n MeNyt-palstalla, netissä ja sähköposteilla. Puhelimella tavoitta aktiivitoimijoita.

 

Lempäälän kunnan Seniorit ry, puheenjohtaja Raili Reini.

1) Puoluesidonnaisuuksia ei ole.

2) Jäsenet ovat Lempäälän kunnassa tai sen tytäryhtiöissä työskennelleitä eläkeikäisiä henkilöitä.

3) 49.

4) 20 euroa vuodessa.

5) Yhdistys ei ole edunvalvontajärjestö, vaan pääasiassa on hauska yhdessäolo ja hyvinvointi. Yleiset kokoukset ja hallituksen kokouksetkin ovat avoimia kaikille. Teemme teatteri-, konsertti- ja muita vastaavia käyntejä. Teemme retkiä lähiympäristössä ja yhden pidemmän retken kesäisin.

6) Viikoittain on kuntosalivuoro. Kerran kuussa on yhteinen kahvitapaaminen, joka on viime aikoina ollut kirjaston Marjapussissa.

7) – Yhdistys on perustettu vuonna 2012. Yhdessäolo ja -tekeminen sekä hauskanpito ovat johtavana ajatuksena tekemisessä.

 

Eläkeliiton Vesilahden yhdistys ry, puheenjohtaja Sirkka Kinnari.

1) Olemme puolueeton ja uskontokuntiin kantaa ottamaton yhdistys.

2) Kaikki yli 16-vuotiaat voivat liittyä jäseneksi.

3) Meillä on 170 jäsentä.

4) Jäsenmaksu vuonna 2024 on 22 euroa. Se sisältää valtakunnallisen jäsenlehden neljä kertaa vuodessa.

5) Liitto- ja piiritasolla pidämme yhteyttä alueellisiin ja valtakunnallisiin päättäjiin koskien eläkeläisten asioita.

6) Kokoonnumme Narvassa Tuulikallion senioritalossa perjantaisin.  Ensimmäisenä perjantaina on käsityöpiiri, toisena lukupiiri, kolmantena kuukausitapaaminen asiantuntija-alustuksineen tai yhteislaulun merkeissä, neljäntenä pelipäivä kortti- ja lautapelien kanssa. Kesällä teemme päivänmittaisin kesäretken ja teatterimatkan 1−2 kertaa vuodessa.

7) – Ryhmä vapaaehtoisiamme käy yksinäisten henkilöiden luona ja on mukana lääkäri- tai kauppareissuilla. Vierailemme lisäksi kaksi kertaa vuodessa Vesilahden hyvinvointikeskuksen hoivaosastoilla. Yleensä käymme ystävänpäivän edellä.

 

Vesilahden Eläkeläiskerho ry, puheenjohtaja Paavo Lehtinen.

1) Vesilahden Eläkeläiskerho on poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka on perustettu elokuussa vuonna 1998 ja rekisteröity elokuussa 2023.

2) Jäseniksi hyväksytään kaikki ne, jotka hyväksyvät kerhon säännöt.

3) Maksavia jäseniä on noin 100.

4) Jäsenmaksu on ollut 10 euroa henkilöltä useamman vuoden ajan.

5) Kerho toteuttaa jäsenilleen virkistäytymistä, teatterimatkojen, retkien, joulujuhlien, harrastustoimien ja saunailtojen järjestämistä.

6) Tapahtumia järjestetään pääasiassa kesäkuukausien aikana. hallitus kokoontuu kuukausittain.  Käsityökerho kokoontuu kahdesti kuukaudessa.

7) Tiedottaminen kerhon asiaoista tapahtuu Lempäälän-Vesilahden Sanomien MeNyt-palstan välityksellä ja kotisivuilla (www.elakelaiskerho.123kotisivu.fi).

 

Lempäälän eläkeläisyhdistyskartalta on hiljattain poistunut poliittisesti sitoutumaton Lempäälän Seudun Kristilliset Eläkeläiset ry. Kristillinen maailmankäsitys oli jäsenille  yhteistä.

– Yhdistys on lopettanut toimintansa väen käytyä vähiin. Yhdistys ei ole pariin vuoteen pitänyt kokouksia. Tällä hetkellä odotamme muutamaa järjestötoiminnasta kiinnostunutta, jotta saisimme toimivan yhdistyksen, yhdistyksen viimeksi valittu puheenjohtaja Jouko Rautkivi ilmoittaa.

Toimintamuotoihin kuuluivat kuukausittaiset kokoontumiset Lempäälän seurakuntatalolla. Kokoontumisiin kuuluivat alkuhartaus, kahvittelu, hengelliset laulut, alustus hengellisestä aiheesta ja muistin virkistäminen Suomen historiaan liittyvillä kysymyksillä.