Paukkupakkaset nostavat energiankulutusta – asiantuntijan neuvot kodin energiankäyttöön ja kulujen hallintaan

Paukkupakkasilla varaavat takat ja leivinuunit kannattaa ottaa tehokkaaseen käyttöön. Kuva: L-VS / arkisto

Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän, energian kulutus kasvaa ja samalla nousevat kaikkien lämmitysmuotojen kustannukset. Siksi erityisesti pakkasilla tarkka energian käyttö ja hyvä ajoitus on tarpeellista.

Ilmojen viiletessä reilusti pakkasen puolelle sekä pientaloasujan että kerrostaloissa asuvien on hyvä tarkastella omaa energiankäyttöään. Omakotitaloissa tehokkain energiasäästön toimenpide on tarkistaa lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt.

– Paukkupakkasilla varaavat takat ja leivinuunit kannattaa ottaa tehokkaaseen käyttöön, ja vähentää niiden avulla sähkölämmityksen tarvetta. Asuintiloissa suosituslämpötila on +18–20 astetta. Muissa tiloissa kuten varastoissa lämpötilaa voi pakkasilla laskea alemmaskin, kunhan seuraa, etteivät vesijohdot tai patterit pääse jäätymään. Ilmanvaihtokoneesta katsotaan, että se ei toimi liian tehokkaasti, johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta toteaa.

– Pakkasilla ei tietenkään tuuleteta kuin vain välttämättömissä tilanteissa, ja silloinkin lyhyesti ja ristivedolla. Etenkin öisin ikkunoiden eteen vedetään verhot sekä sälekaihtimet, sillä niiden käyttö vähentää lämpöhukkaa yhden ikkunalasin verran. Verhot tai huonekalut eivät kuitenkaan saa peittää pattereita, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty.

 

Uudet ilmalämpöpumput toimivat kovillakin pakkasilla, vaikka hyötysuhde heikkeneekin ulkolämpötilan laskiessa. Oman laitteen pakkasrajan voi tarkistaa valmistajan käyttöohjeesta. Pidä ilmalämpöpumppu laite ja pakkasrajat huomioiden päällä, jos laite sammuu tai sammutat laitteen, on uudelleenkäynnistykseen odotettava pakkasten lauhtumista.

Jos taloa lämmitetään tulisijalla, on varmistettava, että pumppu on lämmitystoiminnolla eikä automaattinen viilennystoiminto kytkeydy päälle. Ilmalämpöpumppu toimii tehokkaimmin silloin, kun niiden ulkoyksikköön kertynyt jää ja lumi poistetaan, ja imuroidaan sisäyksikön suodattimiin kertynyt pöly.

 

Sähkön hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen, ja pakkasilla hinta heiluu. Erityisesti pakkasten aikaan kaikkien olisi syytä seurata sähkön hintaa esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta ja ajoittaa kulutusta edullisimmille tunneille. Sähköä tuodaan parhaillaan kaikkien siirtoyhteyksin kautta kattamaan lisääntynyttä kulutusta. Tyypillisesti edullisinta sähkö on myöhään illalla, öisin ja viikonloppuisin.

Pörssisähköasiakkaat ajoittavat tilojen ja käyttöveden lämmitystä ja muuta sähkönkäyttöä hinnan mukaan, mutta kaikkien sähkönkäyttäjien toimet vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen, myös tulevien kiinteähintaisten sopimusten hintatasoon.

 

Päivi Suur-Uski vinkkaa myös käyttämään perinteisiä, pieniltäkin tuntuvia kikkoja kodin energiankulutuksen laskemiseen: kodinkoneiden käytön vähentämistä, esimerkiksi pyykin- ja astianpesun siirtämistä myöhempään ajankohtaan ja sähkösaunan lämmittämistä vasta pakkastilanteen hellitettyä.

Autolla liikkeelle lähtöä kannatta kovilla pakkasilla ennakoida jo etukäteen. Auton esilämmitys on tarpeen, mutta kovillakin pakkasilla esilämmitykseen tarvitaan enintään kaksi tuntia. Sähköautojen lataus olisi tehtävä öisin, jolloin energiankulutus on muuten pientä. Jos kotoa ollaan pois pidemmän aikaa, asunnon lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla ja säätää ilmanvaihdon poissaolotilaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?