Halla-ahon ja Rehnin saamat äänet uusjaossa

Erkki Koivisto.

Äänestysvilkkaus kohosi ilahduttavan korkeaksi presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella. Se oli koko maassa 74,9 prosenttia, mikä tiesi sitä, että nukkuvien puolue, 25,1 %, oli näissä vaaleissa vasta kolmanneksi suurin eikä ykkönen, mikä valitettavan usein on ollut asian laita. Demokratia voitti myös Lempäälässä ja Vesilahdessa, joissa äänestysprosentit olivat komeasti yli valtakunnallisen keskiarvon 79,6 ja 80,3 prosenttia.

Jatkoon päässyt kärkikaksikko sai 53 prosenttia kaikista äänistä: Stubb 27,2 % ja Haavisto 25,8 %. Marginaalia heidän välillään on vain 1,4 prosenttiyksikköä.

Kahden ehdokkaan toisella kierroksella asetelma on kovin erilainen kuin ensimmäisellä, sillä äänestääkseen lähes puolet äänestäjistä joutuu valitsemaan itselleen uuden ehdokkaan. Ehdokkaan on ansaittava äänet uudestaan. Vaalin lopputuloksen hyvin pitkälti ratkaisee se, kumpi ehdokkaista saa enemmän kannatusta nyt Halla-ahoa (19,0 %) ja Rehniä (15,3 %) äänestäneiltä.

Demokratian toteutumisen kannalta olisi toivottavaa, että kaikki nyt äänestäneet vaivautuisivat toistamiseen uurnille – ja mielellään vielä osa nyt nukkuneistakin. Laskiaissunnuntaina sitten nähdään, miten kävi ja kummasta tuli tasavallan 13. presidentti.

 

Lue myös:

 

Stubb suosituin – Äänestysvilkkaus oli Vesilahdessa 80,3 % ja Lempäälässä 79,6 %