Vuoden valoisin liikuttaa lempeästi – Hanna-Kaisa Hakala ohjasi liikuntaa jo lukioiässä ja innostuu kehonhuollosta edelleen

Pilatekseen erikoistunut Hanna-Kaisa Hakala ohjaa erilaisia kehonhuoltotunteja. – Yrittäjänä tykkään, että saan luoda ja käyttää luovuutta, hän sanoo. Kuva: Katariina Rannaste

Ovella tulee vastaan eteerisen öljyn kevyt tuoksu. Sali on himmennetty pehmeään valoon.

Kehotuksen studiosta välittyy levollinen tunnelma, johon haastatteluhetkellä poikkeuksellista vipinää tuo Martti, 9 kuukautta.

Martti tutkii konttaillen paikkoja ja tietää, millä äitiin saa liikettä. Jos vaikka kävisi salia jakavaa verhoa hieman kiskaisemassa?

Hanna-Kaisa Hakala kaappaa poikansa pois luvattomilta teiltä ja leikkii närkästynyttä, mikä Marttia vain huvittaa.

– Martti olisi hyvä valinta vuoden valoisimmaksi. Hän ilostuttaa aina, Hakala sanoo.

 

Martilla on kieltämättä hymy herkässä, mutta valinta on kohdistunut kuitenkin äitiin.

LVS etsi viime vuoden lopulla henkilöä, joka toi vuonna 2023 iloa ja valoa ihmisten elämään. Lukijat jättivät tälläkin kertaa sähköpostitse ja kasvotusten useampia hyviä ehdotuksia, mutta äänten enemmistö ratkaisi.

Sen perusteella vuoden valoisin henkilö on lempääläinen hyvinvointiyrittäjä Hanna-Kaisa ”Hantta” Hakala.

Hakalan valintaa perusteltiin muun muassa seuraavasti: ”Hantta jaksaa järjestää studiollaan ikään ja sukupuoleen katsomatta sopivaa liikuntaa. Hän on aina iloinen ja auttavainen, asiantunteva ja kannustava, ideoi uutta ja uniikkia. Hän on valoisa ihminen ja iloksi myös muille.”

– Onpa ihana lukea tuollaisia kommentteja, Hakala kiittää.

Hakalaa on kahdesti aiemminkin eri tahoilta ehdotettu vuoden valoisimmaksi. Vuoden valoisin valittiin nyt kuudennen kerran.

Hanna-Kaisa Hakala heittää palloa ja sekös Marttia naurattaa. Kuva: Katariina Rannaste

Hyvinvointistudio Kehotusta Lempäälän keskustassa pyörittävä Hanna-Kaisa Hakala on tällä hetkellä äitiyslomalla, mutta ohjaa silti tunteja keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Tällöin puoliso Pekka tai lasten isovanhemmat vahtivat Marttia ja esikoistytär Kerttua, 8.

Kehotuksella harrastetaan lempeitä lajeja, jotka vahvistavat kehon ja mielen hyvinvointia. Erilaisten pilatestuntien lisäksi on esimerkiksi vauva-vanhempi -treenejä, ilmajoogaa ja uutuutena kasvojoogaa.

– Kasvojooga tuo muun muassa positiivista ilmettä, vähentää juonteita ja tuo helpotusta esimerkiksi hampaiden narskutteluun ja jännityspäänsärkyyn, Hakala avaa.

– Sillä voi olla kasvoja kiinteyttävä vaikutus, mutta en ohjaa mitään vain sen vuoksi, että siitä saisi kauneushyötyjä, vaan tarkoitus kaikessa on parantaa hyvinvointia, hän toteaa.

Yrityksen tiloissa toimii myös kolme muuta naista, jotka omina ammatinharjoittajinaan tarjoavat fysioterapiaa, osteopatiaa ja akupunktiota.

 

Hanna-Kaisa Hakala on työskennellyt liikunnan ja kehonhuollon parissa jo pitkään. Tänä vuonna tulee 20 vuotta siitä, kun hän lukioikäisenä ohjasi ensimmäisiä ryhmiään Lempäälän Pandoissa.

– Olen aina ollut liikunnallinen, mutten ollut varsinainen urheilijanuori. Vanhemmat veivät minut kokeilemaan eri lajeja, Hakala kertoo.

– Muistan, kuinka kävin nuorena Vesilahden kirkkoherra Harri Henttisen vetämillä step aerobic -tunneilla. Hän ohjaa niitä edelleen ja kävinkin viime kesänä pappilassa jumpalla, hän mainitsee.

Syntyperäisenä lempääläisenä Hakalan opinahjoja olivat Moision alakoulu, Hakkarin yläkoulu ja Lempäälän lukio.

Hakala opiskeli lukion jälkeen fysioterapeutiksi ja PhysioPilates-ohjaajaksi, ja teki palkkatyön ohessa ohjauksia. Hän perusti toiminimen vuonna 2013. Tila yritykselle löytyi viisi vuotta sitten.

– Ohjasin monen vuoden ajan tunteja koulujen liikuntasaleissa, kunnes minulle tuli tunne, että halusin luoda oman kivan tilan. Liikuntasalit alkoivat tuntua epäsopivalta itselle ja asiakkaille. Vuonna 2018 sattui sitten sopivasti olemaan tila tyhjänä Tampereentien varressa, ja kuudes toimintakausi käynnistyi nyt tässä, hän kertoo.

Kehotuksella harrastetaan lempeitä lajeja. Kuva: Katariina Rannaste

Viime vuonna Hanna-Kaisa Hakala opiskeli paitsi kasvojooga-ohjaajaksi myös imetysohjaajaksi ja liikkuvuusvalmentajaksi.

– On kiva oppia uutta esimerkiksi faskioiden eli lihaskalvojen toiminnasta ja olla ajan hermolla. Yrittäjänä tykkään, että saan kehittää uutta ja luoda omannäköistä toimintaa, hän kertoo.

Hakala siis ideoi uutta, kuten lukija ehdotuksessaan perusteli. Entä onko hän omasta mielestään valoisa ja iloinen?

Enemmän positiivinen kuin negatiivinen, Hakala kuvaa. Toki valoisallakin luonteella on huonoja päiviä ja yrittämisessä varjopuolia.

– Vanhempainvapaan ja yrittäjyyden yhdistämistä ei ole tehty helpoksi. Yrittäjä ei pysty samalla tavalla jättäytymään vanhempainvapaalle kuin palkkatyössä olevat, Hakala mainitsee.

– Mutta en asioita isommin murehdi, surkuttele tai vatvo, hän sanoo.

– Tai ehkä välillä toisten puolesta murehdin, mutten omista asioista. Olen tunnealoissani nopea. Saatan surkutella hetken, mutta sitten menen jo eteenpäin.

 

Hanna-Kaisa ”Hantta” Hakala

(o.s. Kivistö)

Ikä: 36

Kotipaikka: Lempäälän Kulju

Kotoisin: varhaislapsuus Lempäälän Hakkari, myöhemmin Moisio

Opinnot: valmistunut fysioterapeutiksi ja PhysioPilates-ohjaajaksi. Hänellä on lisäksi mm. liikunnan ammattitutkinto, ilmajooga- ja ilmapilatesohjaajakoulutus

Työ: Hyvinvointistudio Kehotuksen yrittäjä, ohjaa kehonhuoltotunteja myös Pirkan opistolla

Perhe: puoliso Pekka sekä lapset Kerttu ja Martti

Vuoden valoisin -valitut

Vuoden 2023 valoisin: hyvinvointiyrittäjä Hanna-Kaisa Hakala

Vuoden 2022 valoisin: lounaskahvilayrittäjä Lika Nuora

Vuoden 2021 valoisin: palvelubussin kuljettaja Tapani Savikurki

Vuoden 2020 valoisin: someaktiivi Markus Perko

Vuoden 2019 valoisin: lounaskahvilayrittäjä Kirsi Nieminen

Vuoden 2018 valoisin: suutari Juha Lehtimäki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?