Luistava suksijuhla Hakkarissa

Ikäluokkansa M18 maan kärkeen kuuluva Akseli Pesu (186) tyylitteli väsyneenäkin Hakkarissa niukasti ykköseksi. Kuva: Mirka Pihlaja

Hakkarissa sunnuntaina 28. tammikuuta Lempäälän Kisan järjestämät kansalliset hiihtokilpailut vapaalla hiihtotavalla sujuivat jo totutun tasokkaasti yli 30 osaavan ihmisen rakentamana.

Ilmoittautuneita oli komeasti 190, joista starttasi noin 175. Kiitoksia tuli järjestäjille monelta taholta ja monesta asiasta: aikataulutus, tulospalvelu ja kuulutus, palkinnot tai latujen kunto.

Eräs kilpailija tuumi, että kisaladut oli merkitty selkeästi ihan kansainväliseen tapaan. Eteläsuomalainen huoltajavalmentaja sanoi näkevänsä, että Kisa oli panostanut kilpailuihin paljon.

Hiihtäjät saattoivat huoletta kiitää vain kilpailukäyttöön varatuilla Hakkarin lähiladuilla. Kunta ottaa kilpailutunneista reilun vuokran. Kisakäyttöön varaaminen onnistui hyvin ennakkouutisen, ladun varren julisteiden ja kuntoilijoitten järkevyyden ansiosta. Kuntoilijoita ei ”harhautunut” ladulle kilpailun aikana altistamaan itseään ja kilpailijoita törmäyksille.

Kelin luistavuudesta kertoo se, että miesten sarjan voittaja hiihti 10 kilometriä 21 minuuttiin eli hiukkasen yli 2 minuutin kilometrivauhtia. Vesitornin ja hiihtomaan mutkien kautta kulkeneella 2,5 kilometrin radalla joutui ylittämään kaikki nousut neljästi. Nuoremmilla junioreilla oli helpotusta mäissä ja matkat lyhemmät, mutta jo 14-vuotiaat kiertelivät kaikki nousut ja laskut.

Vesitornin nousussa vedätettiin tiukasti. Etummaisena yleisen sarjan kakkonen Valtteri Heinimaa, kannoilla Kisan M18 sarjan Samuel Kiviharju. Kuva: Antero Korhonen

Naisten ja miesten voitot 10 kilometrillä heltisivät melko selvin eroin kakkosiin. Hilla Niemelälle voitto oli samalla harjoitus viikon lopulla Planicassa alkaviin alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin. Hilla edustaa Ikaalisten Urheilijoita, mutta aloitteli hiihtouransa Kisan hiihtokoulussa Hakkarissa ja edustikin seuraa vuosikaudet.

Planican joukkueeseen valittiin kaksi muutakin Hakkarin latujen kuluttajaa: kuljulaiset Emmi Henriksson ja Ella Noora Haapalehto. Emmin seura on Ylöjärven Ryhti. ”Ellis” siirtyi kasvattajaseurastaan Kisasta kesällä mahtiseura Pohti Ski Teamin riveihin.

Hakkarin kympin toiseksi luistatti monissa SM-karkeloissa mitaleita napannut ja usein Hakkarissa nähty Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakala. Maajoukkueessakin mc-kisoissa kilpailleella Vuokatin Vilma Nissisellä on ollut tänä talvena terveyshuolia ja hän jäikin nyt kolmanneksi. Hakkarissa voittanutkin Ski Jyväskylän Sini Alusniemi oli nyt neljäs ja Tampereen Pyrinnön Heta Jalonen viides.

Naiset kukitettiin kelholaisin tuohiruusuin. Nuorten MM-hiihtoihin Hakkarissa herkistellyt Hilla Niemelä (vasemmalla) voitti kympin kisan tyttövuosiensa kotiladulla. Seuraavina olivat Maija Hakala, Vilma Nissinen, Sini Alusniemi ja Heta Jalonen. Kuva: Antero Korhonen

Miesten kympillä Tampereen Yrityksen karpaasit ottivat kolmoisvoiton järjestyksessä Waltteri Vinkanharju, Valtteri Heinimaa, Otto Ruusunen. Pääpalkinto oli Vinkanharjulle jo kuudes. Seuraaviksi kiitivät Hämeenlinnan Jukka ja Lauri Vähävihu välissään Pyrinnön Onni Tiira.

Sarjan M18-kisalaiset Akseli Pesu ja Antti Urvanta kävivät taas tiukan kamppailun, jonka Akseli voitti 11 sekunnilla. Maan kärkeen kuuluvat nuorukaiset olisivat olleet yleisessä sarjassa sijoilla 3. ja 4. Hollolan Urheilijoitten lupaus Juho Koskinen jäi viimeisellä 2,5 kilometrin lenkillä selvästi kisalaisista. Kaksi seuraavaa olivat taas kisalaisia: Oliver Kaikkonen ja Samuel Kiviharju.

Aino Siivonen tähysi heti lähdössä 12-vuotiaitten neljän kilometrin voittoon. Lähettäjänä oli Lasse Lemmetti. Kuva: Mirka Pihlaja

Eniten kärkisijoituksia napsivat kisalaishiihtäjät. 12-vuotiaissa ykkösiä olivat Aino Siivonen ja Eino Lattunen. Lauri Tarhonen oli 5. Anni Siivonen oli 14-vuotiaissa 3. Eero Siivonen oli 16-sarjan 2. Kilpailijoita oli 21.

Vanhemmasta kisalaisista voiton ottivat M45:n Ville Repo vitosella. Arto Hakala voitti selkeästi M35:n kympin. Ikänsä puolesta hänen oikea sarjansa olisi ollut M50 ja kilpailumatka 5 kilometriä. Konkari halusi kuitenkin hiihtää 10 kilometriä, koska se matka voi osua eteen toistekin.

Hakkarissa nähtiin muun muassa Aino-Kaisa ja Maija Saarinen, jotka hiihtivät kilpauransa loppuvuodet Lempäälän Kisassa. ”Aikun” tytär Amanda sujutteli 8-vuotiaissa kolmanneksi ja Maijan poika Kerkko 14-vuotiaissa toiseksi.

Teksti: Antero Korhonen