Monenlaisia muuttoja

Piia Kylliäinen
Piia Kylliäinen.

Olen muuttanut elämässäni 16 kertaa. Osa muutoista on jäänyt mieleen suurina elämyksinä, osa on puolestaan ollut kevyitä siirtymiä muutaman kassin kanssa pisteestä A pisteeseen B. Tässä muutama mieleen jäänyt kokemus.

Nuorena likkana muutin silloisen poikaystäväni kanssa Kuhmosta Raumalle kevyellä varustuksella. Nukuimme patjoilla lattialla ja ostetimme SPR:n kirppikseltä ruokapöydän ja muutaman tuolin. Edellisiltä asukkailta oli jäänyt iso, ruskea plyyshisohva olohuoneeseen. Telkkaria pidimme jakkaran päällä. Siinä oli perukasta tulleen nuorenparin hyvä katsella ohjelmia ja ihmetellä elämän ääniä länsisuomalaisessa kerrostalossa.

Muutama päivä muuton jälkeen ovikello soi ja pari nuorta miestä tuli hakemaan sohvaa. Olin juuri toipumassa polvileikkauksesta ja kuljin hitaasti keppien kanssa. Jäin avuksi pitämään asunnon ovea auki. Odoteltuani hetken eteisessä, menin olohuoneeseen ja näin kun nuorukaiset pudottivat sohvan alas parvekkeelta. Eivät hoksanneet tyhjässä olohuoneessa kysyä, jos olisin tarvinnut sohvaa. Sohva säilyi kaikkien yllätykseksi ehjänä ja samaiset tyypit kantoivat sen takaisin viidenteen kerrokseen muutaman kympin rikkaampana.

Raumalta takaisin Kainuuseen muuttaessa autosta puhkesi rengas 30 kilometriä ennen Kuhmoa. Vaihdoimme sen isän kanssa aamuyöllä kaatosateessa kun ensin tietysti tyhjennettiin takakontti pientareelle. Silloin opin, että öisin radiossa soi mitä käsittämättömimpien bändien demonauhoitukset.

Muutin Tampereelta Toijalaan vuonna 2002 enkä tiedä vielä tänäkään päivänä miten pyykinpesukone päätyi hervantalaisesta kerrostalosta toijalalaisen rivitaloasunnon yläkertaan. Joku reippaista muuttoapureistamme hoiti homman, kukaan ei ole tunnustanut tekoaan jälkikäteen. Samassa muutossa koin pelottavia hetkiä, kun tunnistamaton pyörivä esine tuli jyristen vastaan häkkivaraston betonisella lattialla. Puolison neljän kilon kuula ei halunnut jäädä Hervantaan.

Nykyiseen kotiin muutto tehtiin pikkuhiljaa. Remonttia tehdessä radio alkoi itsestään soittamaan Arttu Wiskarin laulua kertoen terveiset lattianraosta samaan aikaan kun kauhoimme olohuoneen lattian alta pois puruja takan perustuksia varten. Kaipa talo toivotti meidät sillä tavalla tervetulleiksi.

Muutto on hyvä keino keventää tavaramäärää elämässä ja antaa mahdollisuuden juurtua uudella alueelle. Pirkanmaasta 25 vuoden aikana muodostunut itselle koti, seuraava muutto lienee sitten Hietasille tai eläkevuosina takaisin Kainuuseen. Vain aika sen näyttää, mistä sitä itsensä lopulta löytää.

Piia Kylliäinen