Teatterin monitaituri kasvoi ruumiista ohjaajaksi

Vaimoni on toista maata -näytelmää esitetään helmikuun loppupuolelle saakka Lempäälän Työväennäyttämö Nurkkiksella. Näytelmän on ohjannut lempääläinen harrastajateatterikonkari Heikki
Hult ja tekstin on kirjoittanut ranskalainen Gilles Dyrek. Kuva: Annika Eronen

– Kaikki siitä ovat tykänneet, jotka sen ovat käyneet katsomassa.

Näin kertoo Lempäälän Työväennäyttämö Nurkkiksen uuden näytelmän Vaimoni on toista maata ohjannut Heikki Hult.

Näytelmässä kaksi opiskelukaveria, Krista ja Janne, tapaavat yllättäen toisensa kymmenen vuoden tauon jälkeen. Janne on menossa naimisiin ja kutsuu Kristan kumppaninsa kanssa kotiinsa iltaa istumaan.

– Näytelmässä seurataan tuon yhden illan tapahtumia, kun nämä kaksi pariskuntaa tapaavat toisensa. Palautteen mukaan näytelmää on kiva ja hauska katsoa.

Hult on ollut mukana harrastajateattereiden toiminnassa jo monta vuosikymmentä.

– Vuonna 1979 Lempäälässä valmisteltiin juhlanäytelmää Lemmon Lempoinen Lempäälä, johon kaivattiin miehiä mukaan näyttelemään. Kyseessä oli iso produktio, mukana näytelmää tekemässä oli valtava määrä henkilöitä eri teattereista. Olin aluksi ruumis, mutta pian ylenin pastori Hanneliukseksi, Hult naurahtaa.

– Olin aluksi tuuraamassa Hanneliuksen näyttelijää, mutta ohjaaja innostui näyttelijäntyöstäni ja sain Hanneliuksen roolin omakseni.

Vuosikymmenten aikana Hult on tehnyt teattereissa kaikkea mahdollista. Näyttelemisen ja ohjaamisen lisäksi hän on toiminut kuiskaajana, suunnitellut valoja ja ääniä, tehnyt lavasteita, myynyt lippuja ja ollut kahviossa.

– Yhden kerran olen sekä ohjannut että näytellyt samassa produktiossa, mutta on selvempää ja helpompaa pitää nämä kaksi toisistaan erillään. Ohjaaminen ja näytteleminen samanaikaisesti on haastavaa.

Hultin mukaan kaikki tekeminen teatterissa on ollut mukavaa, kun koolla on poikkeuksetta ollut hyvä porukka.

– Olen onnellinen, että olen saanut tehdä myös isoja rooleja, mutta kaikkea on ollut kiva tehdä, myös pienempiä töitä.

Parhaillaan Heikki Hult myös remontoi Lempäälän Työväentaloa, joten hän viettää talossa paljon aikaa. Kuva: Annika Eronen

Teatteriharrastus on alusta lähtien toiminut hyvänä vastapainona päivätyölle. Aikaisemmin Hult suunnitteli kattilalaitoksia, mutta töitä oli yksinkertaisesti yhden miehen niskaan liikaa.

– Sain siinä burn outin ja vuosi minulla siinä lähestulkoon meni, että toivuin kunnolla. Aluksi en pystynyt lähtemään kotipihaani kauemmaksi mihinkään, kun ahdisti liikaa. Aloin kuitenkin kuntoutua keskittymällä koti- ja ulkohommiin. Muistan, miten ajoin nurmikonkin kolmesti viikossa, vaikka ei siinä ollut mitään leikkaamista, Hult hymyilee.

Työuupumuksen jälkeen Hult halusi vaihtaa alaa ja perusti oman THH-palvelut -nimellä tunnetun yrityksen, joka tarjoaa muun muassa remonttipalveluja ja asuntojen muutostöitä. Päälle 50-vuotiaana alaa vaihtanut Hult ei kokenut asiassa mitään ongelmaa.

– Työ on sopinut minulle niin paljon paremmin, kun saan itse pääsääntöisesti määritellä mitä teen ja milloin. Olen myös aina tykännyt tehdä käsillä töitä. Remontoin ennen yritykseni perustamista muun muassa kaksi omaa taloa, joten sellaistenkin töiden tekeminen oli entuudestaan tuttua.

Vaimoni on toista maata -näytelmää esitetään Lempäälän Työväentalolla helmikuun loppupuolelle saakka perjantaisin kello 19 ja sunnuntaisin kello 17. Hult on lopputulokseen itsekin tyytyväinen, varsinkin kun roolitusta jouduttiin muuttamaan ihmisten aikataulukiireiden vuoksi.

– Näyttämöporukka on vähentynyt viime vuosina kaikissa harrastajateattereissa, eikä uusia tekijöitä oikein tahdota saada. Erityisesti kaivattaisiin nuoria mukaan, kasvamaan osaksi teatteriyhteisöä ja harrastajanäyttelemistä. Mutta on oltava valmis tekemään myös muuta kuin vain näyttelemään, sillä itse hoidamme kaiken, aina puvustuksesta muuhun tarpeistoon asti.

Annika Eronen

Heikki Hult tekee työkseen muun muassa remonttihommia ja yhtenä kohteena on tällä hetkellä Lempäälän Työväentalo. Teatteri on ollut Hultille rakas harrastus jo vuosikymmeniä. Kuva: Annika Eronen