Retro kiinnostaa – kodinkoneita kävi tutkailemassa viikonloppuna 2 000 asiakasta

Tuomo Lipsanen katseli polkupyörää tyttärelleen ja osti itselleen leivänpaahtimen. Sami Taustila neuvotteli polkupyörän hinnasta. Kuva: Seppo Kummala

Kun Huutokauppahuone Aleksin yrittäjä Sami Taustila viime syksynä järjesti isänsä Esko Taustilan entisen kodinkoneliikkeen vanhan varaston tyhjennysmyynnin Akaassa, väkeä tulvi paikalle jonoiksi asti. Viikonloppua Taustila avasi vastaavan myynnin Lempäälässä, väkeä kertyi vielä enemmän. Lauantaina jono huutokauppahuoneen ovella kulki Tampereentielle asti odottamassa liikkeen avaamista.

– Tänne tultiin kaukaakin, tietääkseni kauimpaa kaupoilla matkannut tuli Lapista, Rovaniemeltä saakka. Yhteensä viikonlopun aikana liikkeessä kävi noin 2 000 asiakasta, Sami Taustila kertoi maanantaina, kun liike oli kolmatta ja viimeistä päivää tyhjennysmyynnissä.

– Tavaraa on sen verran jäljellä, että ennen kesää, huhti-toukokuussa avaamme vielä muutamaksi päiväksi.

Kodinkonehalli Lempäälän irtaimistosta eniten ostajia kiinnostivat käyttämätön, markka-aikaan valmistetuttu kodin elektroniikka. LP-levybuumi sai ihmiset hakemaan joko levysoittimia tai kokonaisia stereoyhdistelmiä vanhojen levyjen kuuntelua varten. Myös C-kasetit ja VHS-nauhat sekä nauhurit kävivät hyvin kaupaksi.

– Monella on vielä VHS- tai Beta-nauhureita ihan käytössä, mutta uusia kasetteja niihin ei tahdo saada mistään, Taustila sanoo.

Levysoittimet ovat kysyttyä tavaraa, kuten retrohifi yleensäkin. Kuva: Seppo Kummala

Kysyttyjä ovat myös kodin käyttötarvikkeet, kuten keittiöelektroniikka, silitysraudat tai monitoimikoneet. Moni asiakas etsii vuosikymmeniä kestäneen laitteen korvaajaksi tuttua peliä, kun uudemmat vispilät eivät tunnu niin kestävän. Jos löytää tutun tarvikkeen käyttämättömänä, ei haittaa, vaikka se on valmistettu 30 tai 40 vuotta sitten.

– Pari vuotta sitten löysin täältä äidilleni yleiskoneen, jollainen hänellä oli kestänyt kauan, mutta tuli lopulta tiensä päähän, lempääläinen Tuomo Lipsanen kertoo Kenwoodin leivänpaahdin kainalossaan.

Paahtimen lisäksi Lipsanen katsasti tyttärelleen tämän haluamaa polkupyörää ja otti kuvat mallista, josko se täyttäisi tytön tarpeet. Käyttämätön laatupyörä lähtisi varsin edullisesti uuteen verraten. Tunnetusti vanhat, Suomessa valmistetut polkupyörät myös kestävät aikaa.

Maanantaina ei liikkeessä enää tarvinnut jonottaa, mutta kauppa kävi silti tasaiseen tahtiin. Retro-buumin sijaan varsin monen asiakkaan ostopäätökseen vaikutti tarvehankinta ja kokemus, kuinka vanhat laitteet ovat kestäneet hyvin. Miksei vastaava laite kestäisi nyt käyttöön otettuna yhtä lailla.

Myös keräilijät tietävät Taustilalta löytyvän retropelejä käyttöön kuin käyttöön. Esimerkiksi television Munkkivuori-sarjan keittiökalusteet hankittiin Taustilalta. Tuoreimpana valloituksena Sami Taustila pääsi kalustamaan Spede-elokuvan koteja aikansa uutuuksilla.

Lue myös: Sata käyttämätöntä Tunturin polkupyörää 1990-luvulta odottaa ostajaansa Lempäälän keskustassa

Firma ei ole pystyssä vuottakaan, Sami Taustilalle sanottiin – Nyt 10 vuotta täyttävä Huutokauppahuone Aleksi myy tavaraa Japania myöten, ja kaupaksi on mennyt muun muassa Spede Pasasen kello

Sami Taustila myi isänsä Esko Taustilan pitämän kodinkoneliikkeen jäämistöä kolmen päivän ajan Lempäälässä. Kuva: Kari Tolonen
Pienelektroniikka, kuten tämä Braunin hiustenhoitosarja tuovat kultaisen 1980-luvun mieleen laitteista, jotka eivät käytössä kuluneet. Kuva: Seppo Kummala
Ruskean ja beesin sävyiset kodinkoneet olivat aikanaan kalleimpia malleja. Nyt ne ovat retrosisustajien suosiossa, Sami Taustila tietää. Kuva: Seppo Kummala