Muutoksen mahdollisuus

Suvi Mäkinen.

Uusi vuosi, uudet kujeet. Miten tuttu lausahdus ja vuoden vaihduttua myös kovin yleinen! Kaivataan toivottua muutosta, uusia mahdollisuuksia. Elämän oravanpyörään on kyllästytty ja tarvitaan uusia alkuja muutoksen mahdollistajaksi. Ei siis mikään ihme, että juuri tammikuussa elämäntaparemontit ja haasteet laitetaan aluille.

Viime vuosi ei ollut elämäni parhaita, joten muutoksen kaipuu syttyi minussakin. Listasin kalenterini täyteen toiveita, tehtäviä ja tavoitteita vuodelle 2024. Nerokkaat ideani aina viikoittaisesta uuden taidon oppimisesta viulutunneille palaamiseen ja edelleen erilaisissa tapahtumissa käymiseen saivat minut aluksi suorastaan hihkumaan innosta! Mutta. Hyvin ja intohimoisesti alkanut muutosprosessi vaihtui pakonomaiseksi ja ilottomaksi suorittamiseksi.

On tavanomaista tarttua elämänmuutoksiin helposti ja alku näyttää lupaavalta lopputuloksen ollessa kuitenkin lässähtänyt pannukakku. Väitänpä, että jokainen meistä on kokenut vähintään yhden epäonnistuneen muutosprosessiin. Eikä siinä mitään. Motivoituminen ja sitoutuminen vaatii kestävyyttä. Pelkkä tahto ei pidä kauaa yllä muutospyrkimyksiä vaan tarvitaan toistoa. Päätös muuttumisesta on tehtävä joka päivä uudelleen.

Kun en millään saavuta haluamaani, alan märehtiä, onko minusta mihinkään. Itsensä soimaaminen tosin harvoin auttaa. Joskus uuden askeleen ottamista onkin tukenut huomio siitä, ettei ole syystä tai toisesta valmis tai riittävästi valmistautunut muuttumaan.

Muutos on onnistumista ja epäonnistumista, itkua ja naurua, epäröintiä ja kompurointia, palkitsemista, repsahtamista ja yhä uudelleen nousemista. Kivikkoisella tiellä voi ottaa askeleen eteen ja kaksi taakse, mutta etenemistä yhtä kaikki. Tavoitteita ei saavuteta yhdessä yössä.

Hetken tuumittuani päätinkin vähentää tavoitteideni määrää ja näin ollen keskittyä muutoksista tärkeimpään. Vaikka uudet kujeet olisivat toivottuja, eivät ne tosissaan helppoja ole. Muutostyö on rankka, mutta kuitenkin mahdollinen. Emmehän luovuta? Onnea kaikille meille tällä muutosten matkalla, jolla esteet ovat vain hidasteita!

 

Suvi Mäkinen

Kirjoittaja on yksi muutoksen matkalainen.