Aluevaltuutetun kuulumiset: Väkivallan ehkäisy edistää hyvinvointia ja terveyttä

Tiina Wesslin (vihr.)

Aluevaltuusto hyväksyi viime kokouksessaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman vuosille 2023–2026. Hyvinvointisuunnitelma linjaa alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) painopisteet, tavoitteet ja niiden toimeenpanon. Suunnitelma on laadittu yhdessä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Väkivallan kohtaaminen vaikuttaa dramaattisesti ihmisen hyvinvointiin sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Siksi onkin hienoa, että hyvinvointisuunnitelmassa yhdeksi painopisteeksi nostetaan arjen turvallisuuden lisääminen ja hyvinvointia edistävä elinympäristö. Tavoitteiksi on asetettu muun muassa väkivaltariskien parempi tunnistaminen, kiusaamisen aktiivinen ehkäisy ja turvallisten lähiympäristöjen luominen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Tavoitteita tukemaan laadittiin viime syksynä alueellinen turvallisuussuunnitelma ”Arjen turvallisuus ja alueellinen yhteistyö”. Arjen turvallisuuteen luetaan asiakirjassa muun muassa turvallinen ympäristö, toimivat peruspalvelut, riittävä toimeentulo ja nopea avun saanti tarvittaessa. Suunnitelman ydinajatuksena on ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin korostuminen kaikessa toiminnassa.
Turvallisuussuunnitelman rinnalle valmistuu tänä keväänä väkivallan ehkäisyn suunnitelma ja toimintaohjelma. Siinä kiinnitetään erityistä huomiota parisuhdeväkivaltaan, ikäihmisiin kohdistuvaan lähisuhdeväkivaltaan sekä lasten ja nuorten kohtaamaan väkivaltaan ja kaltoinkohteluun.

Hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman osana hyväksyttiin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Siinä luvataan muun muassa kehittää opiskeluhuollossa turvataitojen opetusta, vertaistukimalleja ja tukioppilastoimintaa sekä uusia tukimuotoja lasten elämän siirtymävaiheisiin.

Ehkäisevää väkivaltatyötä kehitetään, ja vakavaan väkivaltaan liittyviä toimintamalleja laajennetaan. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan väkivallan, kiusaamiseen ja häirinnän ehkäisemiseksi kehitetään nopean puuttumisen toimintatapoja. Hyvinvointialue myös lupaa järjestää sote-ammattilaisille koulutusta väkivaltatyöstä.

Väkivallan ehkäisy vaatii niin hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen kuin kansallisten toimijoiden, kuten poliisin ja THL:n, välistä tiivistä yhteistyötä. Hyvinvointisuunnitelmassa annetaankin toimintasuosituksia myös kunnille ja järjestöille. Kuntia kannustetaan muun muassa kehittämään kouluissa ja päiväkodeissa käytänteitä kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen sekä panostamaan ryhmäyttämiseen.

Kuntia myös kehotetaan tarjoamaan henkilökunnalle koulutusta väkivaltariskin tunnistamiseksi ja puheeksi ottamiseksi. Väkivalta- ja kriisityötä tekeviä järjestöjä kannustetaan viestimään aktiivisesti toiminnastaan.

Väkivallan ehkäisy niin kodeissa, kouluissa kuin kaduilla on mitä tehokkainta ja vaikuttavinta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä. Puuttumalla varhaisessa vaiheessa väkivaltaan ehkäisemme esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä, huostaanottoja sekä katurikollisuutta. Näin väkivallan ehkäisy hillitsee myös kuntien ja hyvinvointialueen taloudellisia kustannuksia.

Tiina Wesslin

Kirjoittaja on aluevaltuutettu (vihr.)