Näin syntyy keppari – Katso video!

Innokas keppariharrastaja Maisa Mäntysalo myös videoi kiinnostuksen kohteitaan. Kuva: Seppo Kummala

Innokas lempääläinen keppihevosharrastaja Maisa Mäntysalo, 11, teki itse toisen kepparinsa ja videoi sen. Apua keppihevosen tekemiseen ja moneen muuhunkin hän on itsekin saanut videoista, useimmiten Youtubesta.

– Minusta hyvä video on sellainen, josta saa vinkkejä tai apua. Esimerkiksi vaikka neuvon, miten jonkun jutun voi tehdä helpommin.

Mäntysalo tykkää itsekin videoida tekemisiään, mutta niissä pitää olla joku idea. Hän videoi, kuinka teki elämänsä toisen keppihevosen itse, eli vinkit ovat käytännössä kokeiltuja.

– Katselin ennen ensimmäisen kepparin tekoa useita ohjevideoita. Monesti ne ovat melko vaikeita, yritän tehdä ohjeista mahdollisimman helppoja, jotta joku videon katsoja voisi vaikka innostua kokeilemaan itsekin.

Omia videoitaan Maisa Mäntysalo on julkaissut vain harvakseltaan. Hän kertoo videoinnin olevan ikätovereilleen luonteva tapa kertoa asioita toisilleen. Videoilla voidaan kertoa vaikka kuinka mennään kauppaan tai siivotaan omaa huonetta. Videoiden editointi on sitten oma juttunsa.

– Kuvasin kepparintekovideota noin viisi tuntia, mutta se aika meni siihen keppihevosen tekemiseen, ei niinkään videointiin. Koska video on niin lyhyt, sain editoitua sen noin tunnissa.

Maisa Mäntysalo editoi videonsa kännykällään. Hän käyttää ilmaisohjelmaa, erilaisia editointiapplikaatioita on lukuisia. Vaikeinta editoinnissa on Mäntysalon mukaan saada klipit peräkkäin luontevaksi ja oikean pituiseksi, sekä täsmäämään ne äänen tai musiikin kanssa.

– Tämmöinen kepparintekovideo oli helppo, kun siitä ei tarvinnut editoida esimerkiksi sormia pois kuten vaikka niissä schleich-videoissa.

Mäntysalo katselee mielellään muitakin kuin kepparivideoita. Mäntysalon suosikkitubekanava on tällä hetkellä Schleichtalli Rambo.

LVS- julkaisee Maisa Mäntysalon ja hänen siskonsa Aava Mäntysalon videoita Aava&Maisa -nimellä YouTube-kanavallaan.