Alpo Laitilalla pysyy reikäpallo hallussa

Syksyinen salibandyn miesten liigaottelu Tampereen Classicin ja helsinkiläisen Eräviikinkien välillä on alkamassa Ideaparkin hulppeassa Bläk Boks-areenassa. Ennen ottelua päävalmentajat kommentoivat tulevaa ottelua.

Classicin päävalmentajalle Juha Kivilehdolle esitetään kysymys, keitä pelaajia kannattaa erityisesti seurata?

– Seuratkaa meidän puolustaja Alpo Laitilaa, hän on ehkä Suomen taitavin pelaaja, vastaa lajissaan paljon kokenut salibandypersoona Juha Kivilehto.

Kivilehdon suitsuttama Alpo Laitila on vesilahtelaisjuurinen 21-vuotias, jo viidettä kauttaan Classicin liigamiehistössä pelaava nuori urheilija, joka kuuluu vakimiehenä myös Suomen maajoukkueen kokoonpanoon.

– Hyvältähän se kuulostaa, kun oma valmentaja näin sanoo. Taito perustuu siihen, että tosi paljon olen omatoimisesti pallon kanssa räpläillyt, sanoo Laitila.

Alpo Laitila ja myös Classicin liigassa pelaava sisarensa Alma Laitila ovat saaneet alkuoppinsa Vesilahden koulun säbä-kerhosta. Omatoimista treeniä, tai lähinnä palloleikkiä, ovat Laitilan sisarukset tehneet paljon omin päinkin.

– Pallon kanssa voi kikkailla melkein missä vaan, pihalla ja sisälläkin. Siskon kanssa pikkupelejä pelailtiin paljon ja kaveriporukan kanssa oli aina jonkinlainen pihapeli käynnissä. Mielikuvitusta vaan kehiin, muistelee Alpo laji-innostuksensa alkujuuria.

Nyt täysverisenä huippupelaajana Laitilan ja Classicin katse kääntyy kevään pudotuspeleihin, jonne sarjakärjessä porhaltava Classic lähtee vain yksi asia mielessä: Suomen mestaruus.

– Kolme joukkuetta eli me Nokian KrP ja Espoon Oilers vaikuttavat vahvimmilta, mutta lajin taso on noussut eli yllättäjiäkin kevään pudotuspelikamppailuissa voidaan nähdä.

Aiemmilla kausilla Alpo Laitila pelasi hyökkääjänä, mutta kuluvalla kaudella valmentaja Kivilehto on osoittanut taitoniekalle puolustajan pelipaikan.

– Pelaaminen puolustajana tuntuu sopivan pelityyliini paremmin. En ole erityisen suoraviivainen, joten puolustajana syöttötaidot pääsevät paremmin esiin.

Elämä urheilijana koostuu liki päivittäisestä treenaamisesta. Lajiharjoitusten ohella punttisalilla Laitila käy pelikauden aikana kahdesti viikossa. Ruokailuihin ja lepoon kiinnitetään myös huomiota.

– Palavereissa on hyviä ruokailutottumuksia nostettu esiin. Myös kehonhuolto nousee vuosi vuodelta isompaan asemaan.

Mitä säbä-pelaaja syö pelipäivänä?

– Nyt, kun asun kotonani, niin sitä mitä äiti on laittanut. Mutta, kyllähän se pastapainotteista syöminen pelipäivinä on.

Salibandyn pelaaminen liigassa ja maajoukkueessa on huippu-urheilua, mutta vain harva suomalaispelaaja pelaa ammattilaisena. Alpo Laitilakin aloitti tammikuussa opinnot Valkeakoskella.

– Opiskelen monimuototyylillä sähköautomaatiotekniikkaa. Aikaa jää opintojen suorittamiseenkin hyvin.

Laitilan sopimus Classiciin jatkuu kauden 2024–24 loppuun, sen jälkeen suunnitelmat ovat auki.

– Hiukan mieleen on tullut, miltä pelaaminen ulkomailla erimerkiksi Ruotsissa tuntuisi. Mutta päällimmäisenä mielessä juuri nyt ovat pleijarit, toivottavasti Classic palaa kultakantaan, sanoo Alpo Laitila, vesilahtelaisjuurinen salibandypelaaja.

Alpo Laitilan alkuopit ovat Vesilahdelta. Kuva: Anssi Koskinen
Alpo Laitila kuuluu Classicin runkopelaajiin salibandyn pääsarjassa. Kuva: Riku Hämäläinen