Anne Sällylä: Suomi umpisolmussa

Lakolla on vakavia seurauksia, kirjoittaja muistuttaa.

Vihdoin pitkän talven jälkeen kevätaurinko paistaa ja tuo valoa ja iloa elämään. Tummia pilviä on kuitenkin kerääntynyt runsaasti Suomen siniselle taivaalle. Synkät pilvet ennakoivat lakkokevättä. Poliittinen kulttuurimme on selvästi muutoksessa. Hallituksen ja opposition sanailu on jo aika hurjaa kuultavaa, sanat kovenevat ja syytökset kasvavat. Eduskunnan istunnoissa on kuultu hyvin kärkkäitä ja kriittisiä puheenvuoroja. Hallituksen uudistuksissa, jotka eivät ole uusia, olisi pitänyt kyetä sopimaan jo aikoja sitten. Onko unohdettu, että asiat hoituvat neuvottelemalla, sopimalla ja tekemällä kompromisseja-siis yhdessä. Menneinä vuosina, vaikeatkin neuvottelut saatiin sovittua hyvässä yhteisymmärryksessä ja nopeasti. Nyt näkyvissä on muutos ja myrskyä on selvästi luvassa.

Lakkoja on ollut aina, mutta ovatko ne nyt muuttuneet yhä normaalimmaksi ja hyväksyttävämmäksi? Poliittiset lakot vaikuttavat monin tavoin suomalaisten arkeen ja päivittäiseen elämään, yrityksiin ja työntekijöihin. Lakkoja ei voi olla huomaamatta. Tavaraliikenne ja ulkomaankauppa takkuilee, bensa-asemilla jakelu voi hankaloitua. Häiriöitä tulee mahdollisesti myös liikkumiseen ja lämmitykseen. Lakko näkyisi ja tuntuisi myös ruokakaupoissa. Paljonkohan lakot ovat tulleet kustantamaan ja mitä vielä on edessä? Onko tähän ratkaisu rajoittaa tai jopa kieltää poliittisia lakkoja?

Suomessa voi vapaasti kokoontua ja yrittää muokata julkista mielipidettä. Eikä kenenkään tarvitse pelätä sitä, että menettäisi mielipiteensä tähden henkensä tai joutuisi vankilaan. Toisille suora toiminta on tehokas tapa vaikuttaa, jos asioiden eteenpäin vieminen ei onnistu neuvottelemalla. Yleensä mielenilmaukset ja mielenosoitukset ovat luonteeltaan rauhallisia ja tuovat esiin epäkohtia ja vaativat niihin muutoksia. Marssit, plakaatit ja huudot ovat viesti päättäjille tai viranomaisille. Toiset ryhtyvät vielä rajuimpiin toimiin ja lukitsevat itsensä kettingeillä kauhakuormureihin. Julkisuus on taattu.

Eduskunnassa tai hallituksessa ei ole helpot ajat edessä, kivi hiertää kengässä. Toivottavasti kevät aurinko vielä paistaa hyvien päätösten seurauksena koko Suomeen.

 

Anne Sällylä

 

Lue myös:

Nuoret käyttäkää äänioikeuttanne