Valkohäntäpeurakannan lasku jatkuu

Valkohäntäpeuran talvikannan tiheys ja tiheyden muutos edeltävään vuoteen verrattuna. Kuva: Luonnonvarakeskus.

 

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomessa oli talvella 2023–24 noin 117 000 valkohäntäpeuraa. Arvion todennäköisyysväli on 110 000–124 000 yksilöä.

− Valkohäntäpeurakanta on pienentynyt kolmen vuoden takaisesta 150 000 yksilön huippulukemasta. Kannan pieneneminen on metsästäjien pitkäjänteisen työn tulosta ja riistahallinnon tavoitteiden suuntaista, kertoo tiedotteessa erikoistutkija Sami Aikio Lukesta.

Valkohäntäpeurakannan väheneminen näkyy saalismäärien pienenemisenä ja peurakolareiden vähenemisenä. Kannan pienenemisen keskeisenä syynä on tehostettu metsästys, mutta myös peura-alueen runsastuneilla susi- ja ilveskannoilla voi olla vaikutusta. Tähän saadaan lisävalaistusta keväällä alkaneesta tutkimuksesta, jossa selvitetään petojen vaikutuksia pieniin hirvieläimiin.

Valkohäntäpeurakanta keskittyy Lounais-Suomeen. Arvion perusteella kanta pieneni 11 prosenttia viimevuotisesta, ja laskua oli erityisesti tiheimmän kannan alueella Varsinais-Suomessa, Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla. Kannan koko pieneni tai pysyi liki ennallaan lähes kaikilla hirvitalousalueilla.

Syksyllä 2024 alkavan metsästyskauden alun kannan kooksi arvioitiin 154 000 yksilöä (todennäköisyysväli 132 000–171 000 yksilöä). Kannan koon pienentäminen nykyisestä edellyttäisi vähintään 40 000 yksilön saalista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?