Jääkiekon tulevaisuus Lempäälässä on kirkas

Juha Raunio.

Jääkiekkokausi miesten osalta päättyi Lempäälässä lauantaina 23. maaliskuuta Suomi-sarjan finaalitappioon paikallisvastustaja Nokian Pyrylle otteluvoitoin 1–3. Pyry oli superyksilöidensä ansiosta piirun LeKiä parempi ja etenee karsimaan paikasta Mestikseen Kajaanin Hokkia vastaan.

Pieni lempääläisen edustusjääkiekon historiakatsaus kertoo, että LeKi nousi sensaatiomaisesti maan toiseksi korkeimmalle tasolle eli Mestikseen kaudeksi 2007–08. Mestisaika tuotti monia hienoja hetkiä, parhaana sijoituksena kuittaantui nelossija keväällä 2010. Joukkueessa pelasi vuosien varrella todella iso tukku todellisia nimimiehiä, kuten esimerkiksi nuori Patrik Laine, nykyiset NHL-maalivahdit Ukko-Pekka Luukkonen ja Joonas Korpisalo, kuluvan kauden kirkkain Tappara-tähti Anton Levtchi sekä originelli kanadalainen Daniel Corso.

Mestis-toimintaa varjostivat talousongelmat, Mestis on vaativa sarja, jossa pitää pelaajille maksaa palkkaa. Talousmurheet lopettivat lempääläisen Mestis-putken keväällä 2019, kun Jääkiekkoliitto ei myöntänyt LeKille enää Mestis-lisenssiä. Uusi alku oli kaivettava ”Rautaliigasta” eli kakkosdivisioonasta, josta LeKi eteni keväällä 2022 nousemalla Suomi-sarjaan.

Urheiluväki miettii juuri nyt, onko LeKin paluu maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle eli Mestikseen urheilullisesti mahdollista ja ennen kaikkea taloudellisesti realistista.

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on myöntävä. Urheilulliset kriteerit LeKillä ovat satavarmasti mahdollista täyttää tulevina vuosina. Jo nyt toiminta on laadukasta. Esimerkkinä siitä oli, että tulevia finaaleita silmällä pitäen LeKi otti treenivuoroja aikaisista lauantai- ja sunnuntaiaamuista, jotta töissä käyvät pelajat pystyivät ekstraharjoituksiin osallistumaan.

Taloudellisen realismin kysymys lienee kinkkisempi. Mestiksessä kuluvalla kaudella toimineen henkilön mukaan minimivaade Mestis-budjettiin on noin 300 000 euroa. Sellaisen summan läjään hankkiminen Lempäälästä ja lähiseudulta on nykyisellä muotisanalla sanottuna ”haastavaa”.

Tulevaisuus näyttäytyy kuitenkin kirkkaana. LeKi tulee olemaan urheilullinen joukkue vuorenvarmasti jatkossakin. Oman junioritoiminnan laajuus ja laadukkuus on parantunut. LeKin A-nuoret ovat maan toiseksi korkeimmalla tasolla eli Mestiksessä olleet kärkipäätä useamman kauden ajan ja nuoremmista ikäluokista puskee tulevia kovia pelimiehiä esiin.

Lempääläisen aikuispalloilun ehdoton kärki eli atrain on kolmepiikkinen: LeKin jääkiekon Suomi-sarjajoukkue sekä Lempo-Volleyn ykkössarjan mies- ja naisjoukkueet. Niille on taattava jatkossakin puitteet, yleisön tuki ja taloudelliset raamit pitää Lempäälää ja sen joukkueurheilua esillä valtakunnan tasolla.