Lukija kysyy: Mikä kuivattaa Sarapiston kuusia?

Sarapiston kuivat kuuset kummastuttivat lukijaa. Kuva: Lukijan kuva

Lempäälän-Vesilahden Sanomiin tuli kysymys lukijalta. Lukija kummastelee, mikä on mahtanut kuivattaa Sarapiston muinaiskedon pohjoisrinteen kuusia. Hän miettii, lieneekö asialla ollut kirjanpainaja-tuholainen.

Kysyimme asiasta Lempäälän kunnasta ja saimme vastauksia vihertyönjohtaja Isto Mäkiseltä.

 

Mikä kuivattaa Sarapiston alueen kuusia?

– Sarapistossa on todettu kirjanpainajatoukan olevan puiden kuivamisen syynä. Toukan leviämistä ei voi estää muuten, kuin kaatamalla kuuset pois ja ohjaamalla puulajia esimerkiksi lehtipuille ja männylle, Isto Mäkinen vastaa.

– Toukka ei elä kuivissa kuusissa, vaan on jo siirtynyt viereisiin, vielä vihreänä oleviin kuusiin. Leviäminen on eksponentiaalista. Toukka käyttää ravinnokseen puun kuoren alla olevaa nilaa, jota ei kuivassa kuusessa enää ole. Yleisemmin ilmiötä voi hidastaa ainoastaan harventamalla kuusikoita ajoissa ja pitämällä ne sillä tavoin elinvoimaisina ja vastustuskykyisempinä.

– Maannousemasieni (juurikääpä) on toinen kuusia nujertava sairaus, jota esiintyy kaikkialla eteläisessä Suomessa olevissa vanhemmissa kuusikoissa.

Esiintyykö ilmiötä laajemminkin Lempäälän alueella?

– Kirjanpainajatoukka on nopeasti edennyt ilmiö ja sitä esiintyy kaikkialla Lempäälässä, aivan kuten koko eteläisessä Suomessa. Mikään erityinen Lempäälän ilmiö tämä ei ole. Toukka leviää suomessa pohjoisemmaksi, kuten punkit. Tämä on seurausta menneistä lauhoista talvista ja yleisemmin ilmaston lämpiämisestä.

Lue myös: Kirjanpainajalta ei ole säästytty Lempäälässäkään – Kuoriainen nakertaa heikkokuntoisia kuusia, ”siksi metsiä pitäisi uskaltaa harventaa”

Lue myös: Sarapiston kedon vieressä on tehty hakkuita – Kymmeniä pystyyn kuivuneita ja huonokuntoisia puita kaadettu