Piikki: Turhia tutkimuksia

Eino Leinon Hymyilevä Apollo sisältää paljon ohjeita, joista nykyihminen voisi ottaa oppia. Kannattaa lukea sitä aina silloin tällöin. Tarkoitus ei ole käsitellä sisältöä tarkemmin, mutta muutama Leinon rivi tuli mieleeni, kun luin erilaisia tutkimustuloksia. ”Kuka tietävi, mistä me tulemme ja missä on matkamme määrä? Hyvä että me sitäkin tutkimme. Ei tutkimus ole väärä”.

Ei tutkimus ole väärää, ei tietenkään. Yhteiskuntamme kehitys perustuu monelta osin syvälliseen tutkimukseen. Mutta paljon julkaistaan myös itsestään selviä tutkimustuloksia. Sellaisten kohdalla tulee väkisin mieleen, että raha on mennyt taas hukkaan. Otan pari viimeaikaista esimerkkiä.

THL oli tehnyt perusteellisen tutkimuksen vesijohtoveden turvallisesta käytöstä eri tarkoituksiin. Lopputuloksena oli, että ruoan laittoon ja juomiseen kannattaa käyttää vain kylmää vettä, koska lämpimän veden putkistosta voi irrota haitallisia aineita. Voisi sanoa nykyslangilla, että hei haloo! Tämä asia on ollut kansalaisilla tiedossa aina. Tai jos jollakin ei ole, on kyse taas yhdestä uusavuttomuuden muodosta.

Suomen ympäristökeskus eli Syke oli tehnyt laajan selvityksen mökkeilijöiden hiilijalanjäljistä. Perusteellisen tieteellisen tutkimuksen tärkein tulos oli, että yli puolet heidän hiilipäästöistään syntyy matkalla mökille. Perusteluna oli se, että mökit sijaitsevat usein paikoissa, joihin ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla, vaan on pakko käyttää omaa autoa. Totta! Harvat mökit ovat ratikkapysäkkien vieressä. Koko mökkeilyn idea on päästä välillä luonnon helmaan. Saadun tuloksen olisin voinut kertoa ilman tutkimustakin ja varmasti paljon halvemmalla.

Kuinka paljon Suomessa mahdetaan tehdä turhia tutkimuksia? Pitää saada aiheita väitöskirjaa tai muuta opinnäytettä varten ja sitten keksitään mitä kummallisimpia tutkimuskohteita. Yksi esimerkki tuli vielä mieleeni takavuosilta. Aiheena oli selvittää liikenteen melun vaikutusta kerrostaloasumiseen. Merkittävä tulos oli, että kadunpuoleisissa asunnoissa melu haittaa selvästi enemmän kuin pihanpuoleisissa.

Moni muukin asia hämmästyttää ja kummastuttaa uutisten seuraajaa. Esimerkiksi rikosuutisissa se, että pahoinpitelyyn syyllistyneestä käytetään aina sanaa epäilty. Poliisi on saattanut ehtiä jo paikalle, kun joku hakkaa ja potkii maassa makaavaa. Uutinen kertoo, että poliisi otti kiinni pahoinpitelystä epäillyn. Vielä kummallisemmalta tuntuu, kun ampuja saadaan kiinni itse teosta ja hänestä käytetään nimitystä epäilty ampuja. Ymmärrän kyllä asian oikeudellisen taustan, mutta oudolta ilmaisu tuntuu.

Lopuksi lyhyesti Pirhasta. Tähän asti kansalaisilla on ollut hätä, kun soittoihin ei vastata eikä takaisinsoittoa kuulu. Nyt moni pelkää heidän soittoaan, kun se voi tietää 30 euron maksua.

Piikki

Heitteillejättö on rikos, myös vanhusten.