Koko maan suruliputuksella muistetaan kouluampumisen uhreja – ”Nyt on tärkeää pysähtyä ja antaa lapsille aikaa”

Liput ovat keskiviikkona puolisalossa Vantaan kouluampumisen johdosta. Kuva: Erkki Koivisto

 

Vantaan Viertolan koulun ampumistapauksessa menehtyi tiistaina 2. huhtikuuta yksi lapsi. Ampumistilanteessa loukkaantui lisäksi kaksi lasta.

Kouluampuminen otetaan vakavasti Lempäälässä. Sivistysjohtaja Nina Lehtinen kertoo, että oppilailla on mahdollisuus jutella asiasta koulun oppilashuollon tai henkilökunnan kanssa.

– Kyllä tämä on pysäyttävä tapaus suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämänkaltaisia uutisia kantautuu toisinaan ulkomailta, ja järisyttävää on, kun tällaista tapahtuu myös kotimaassa. Olemme valmistelleet Lempäälässä lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvää suunnitelmaa ja tämä antoi uudet reunat sille työlle, Lehtinen toteaa.

– Lapset ja nuoret menevät kaiken edelle ja he saavat tukea kouluilta. Nyt on tärkeää pysähtyä ja antaa heille aikaa, Nina Lehtinen sanoo.

 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) muistuttaa verkkosivuillaan olevissa yleisissä ohjeissa, miten lasten ja nuorten kanssa kannattaa puhua onnettomuusuutisista. Aikuinen auttaa lasta parhaiten pysymällä itse rauhallisena, läsnä olevana ja kuuntelevana.

Lasten suhtautumista asiaan ei MLL:n mukaan kannata vähätellä, vaan auttaa lasta käsittelemään tapahtunutta omalla tavallaan.

Lapsen tai nuoren kysymyksiin kannattaa vastata rehellisesti, mutta lietsomatta pelkoa ja epävarmuutta.

Vaikka aikuisen oma tiedontarve voi olla onnettomuusuutisoinnin seuraamisessa suuri, ei lapsen mieltä kannata täyttää onnettomuusuutisilla.

 

Sisäministeriö määrää valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan Viertolan kouluampumisen johdosta keskiviikkona 3. huhtikuuta. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen.

Suruliputus alkaa keskiviikkona aamulla kello 8. Sisäministeriö ohjeistaa, että suruliputuksen alkaessa lippu vedetään ensin salossa ylös asti ja lasketaan sen jälkeen kolmanneksen tangon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin. Liputus päättyy auringon laskiessa.

Suruliputuksella kunnioitetaan ja muistetaan kouluampumisen uhreja.

 

Apua tarjolla:

  • Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset ja voit puhua heille nimettömästi ja luottamuksellisesti.
  • Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Se on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
  • Mieli Kriisichat auttaa aikuisia. Se päivystää maanantaista keskiviikkoon klo 15–19 ja torstaisin klo 15–21.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?