Autoilija huomaa tämä: Kapteenienkadulla ajavilla väistämisvelvollisuus

Tampereentieltä Keskuskadulle kaartavan Urheilukadun ja Kapteenienkadun liittymässä on ajokaistat ylittävä kevyenliikenteen suojatie, joka toimii jalankulkuväylän ja pyörätien jatkeena. Sen ylittäjien turvana on molemmin puolin väistämisvelvollisuutta risteyksessä osoittavat liikennemerkit, kärkikolmiot. Kuva: Erkki Koivisto

 

Kolmenkympin nopeusrajoitus, korotettu suojatie − jolla risteävä kaksisuuntainen pyörätie − ja sen molemmin puolin vielä kärkikolmiot. Etuajo-oikeus Urheilukatua käytävillä.

Lempäälän jäähallille vievällä, vajaan 200 metrin mittaisella Kapteenienkadulla halutaan liikennejärjestelyin selvästi rauhoittaa liikennettä. Syystäkin, sillä jäähallin paikoitusalueelle ja sieltä pois suuntautuvassa liikenteessä on havaittu kaahailua ajoneuvoilla.

 

Hakkarissa Tampereentieltä erkanevalla Urheilukadulla on 30 km/h:n nopeusrajoitusta osoittava liikennemerkki. Sama nopeusrajoitus jatkuu Urheilukadun jatkeena olevalla, jäähallille vievällä Kapteenienkadulla. Tie on saanut nimensä lempääläläislähtöisistä Suomen jääkiekkomaajoukkueidensa kapteeneista Jenni Hiirikoskesta ja Marko ”Mörkö” Anttilasta.

Tampereentieltä Keskuskadulle kaartavan Urheilukadun ja Kapteenienkadun liittymässä on ajokaistat ylittävä kevyenliikenteen suojatie, joka toimii jalankulkuväylän ja pyörätien jatkeena. Sen ylittäjien turvana on molemmin puolin väistämisvelvollisuutta risteyksessä osoittavat liikennemerkit, kärkikolmiot.

Pyöräilijä on tässä kohdassa siis kuningas, jota risteävän liiketeen pitää väistää.

Jäähallilta Kapteenienkatua poistuvan autoilijan ja muun tienkäyttäjän pitää lisäksi huomioida, että lisäkilvellä osoitetaan etuajo-oikeutetun liikenteen suunnaksi Urheilukatu: kaikkea oikealta puolelta tulevaa liikennettä on väistettävä.

 

Liikenneopettaja ja raskaan liikenteen erityisasiantuntija Pekka Moilanen Lempäälästä toteaa ”kärkikolmion” eli virallisemmin väistämisvelvollisuus risteyksessä -merkin olevan ankara liikennemerkki moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle. Vauhtia ei saa päästää liian kovaksi ja hallitsemattomaksi.

− Velvollisuus ulottuu mopoista rekkoihin. Tässä risteyksessä on erityisesti pyöräilijöiden ja sähköskuuttien kuljettajia haluttu turvata, sanoo Moilanen painottaen, että Väistämisvelvollisuus risteyksessä -merkki on poikkeuksellisesti molemmin puolin ja ennen suojatietä.

− Liikenteessä kukaan ei saa yllättää muita. Kaikilla kuljettajilla, niin polkupyörän kuin moottorikäyttöinen ajoneuvon, on joka tapauksessa tieliikennelain mukainen erityinen varovaisuusvelvollisuus. Tähän sisältyy valppaus, tilanteen ennakointi ja riittävän alhainen tilannenopeus.

Kaksisuuntainen Pyörätie-lisäkilpi korostaa kuljettajille pyörätiellä liikkujista, Moilasen mukaan hyvästä syystä:

− Paikka on pimeähkö Kapteenienkadun ja urheilukentän välissä olevan maapenkan vuoksi tultaessa jäähallin suunnasta, hän painottaa.