Kaarinan ja Marja-Leenan haaste – kaikki kynnelle kykenevät siivoustalkoisiin

Kaarina Halmes ja Marja-Leena Hiironmäki haastavat kaikki kynnelle kykenevät tienvarsien, puistojen ja ulkoilualueiden siivoustalkoisiin. Kuva: Hilkka Frigård

Kevät keikkuen tulevi, tuumivat lempääläiset Kaarina Halmes ja Marja-Leena Hiironmäki ja huomasivat kevään lumipeitteen huvetessa myös ympärillään kosolti siivottavaa. Naiset ryhtyivät tuumasta toimeen ja lähtivät roskasäkkien kanssa keräämään tienvarsilta ja julkisilta paikoilta lumen paljastamia sotkuja Lempäälän Kuljussa.

– Kaarina on tehnyt lenkeillään tätä jo vuosikausia läpi vuoden. Lähdin nyt hänen mukaansa keräämään roskia. Sääksjärven Marttojen kanssa olemme myös osallistuneet roskatalkoisiin, Marja-Leena Hiironmäki kertaa keskiviikkoista urakkaa.

Parissa tunnissa kaksikko keräsi tienvarren ojasta täyden säkin lumen alta paljastuneita roskia, eivätkä he edes ehtineet Kuljun kartanon parkkipaikalle. Roskia kertyy paikkoihin, joihin ne eivät kuulu tavattomia määriä.

Sekä Halmes että Hiironmäki ovat vuosien ajan keränneet roskia julkisilta paikoilta. Hiironmäki antaa muutaman vinkin, joita hän on keräysreissuiltaan saanut. Mukaan kannattaa varata ainakin työhansikkaat ja jätepusseja. Roskapihdeillä työ käy helposti, kun ei tarvitse kumarrella.

– Parin tunnin urakointi käy selän päälle ilman pihtejä. Kävelylenkillä toki jaksaa muutaman kerran kumartua poimimaan irtoroskia mukaan, eli pussi kannattaa olla aina taskussa. Pieni harava ja rikkalapio ovat hyviä paikoissa, joissa on paljon tupakantumppeja. Tienvarsilla työskennellessä huomioliivi kannattaa pitää yllä.

Talkoista innostuville Hiironmäki muistuttaa hyvästä keruuajasta. Esimerkiksi monet koulut keräävät roskia toukokuun lopulla. Parempi aika on järjestää keruutalkoita aiemmin, jo huhtikuussa.

– Kun lumet ja maasto on sulanut, mutta uusi kasvillisuus ei vielä valtaa ojanpieliä, silloin roskat näkyvät parhaiten ja ne on helpoin kerätä.

Yrityksille Hiironmäellä on toive suhtautua myönteisesti roskan kerääjiin.

– Kun keräsin keskustan K-marketin pihalta roskia, kysyin luvan laittaa jätesäkin marketin roskasäiliöön ja sain sen. Esimerkiksi joissakin julkisissa tiloissa, kuten oppilaitoksissa tai päiväkodeissa roskasäiliöt on suljettu. Jos yritykset antavat kerätä lähialueiltaan roskia heidän astioihinsa, se madaltaa kynnystä siistiä yhteistä maisemaa.

Halmes ja Hiironmäki haastavat mukaan roskatalkoisiin ”kaikki kynnelle kykenevät”, mutta varoittavat keruuseen liittyvästä riskistä.

– Tämä innostus voi jäädä päälle, eikä enää roskien ohi pääse kulkemaan. Ne suorastaan loistavat silmään tien pientareilta, Hiironmäki nauraa.