Lempääläläinen judotuomari valittiin jo toistamiseen olympiatatamille: Karinkanta valittu tuomariksi Pariisin

Veli-Matti Karinkanta tuomarina Euroopan seurajoukkueiden mestaruuskilpailuissa viime marraskuussa 2023 Belgradissa.

 

Tokion 2021 olympialaisissa tuomaroinut lempääläläinen Veli-Matti Karinkanta, 51, on valittu Pariisin 2024 olympialaisten judotuomareiden joukkoon.

Hän toimi myös edellisissä Tokion olympialaisissa, ensimmäisenä suomalaisena judotuomarina.

Kansainvälinen Judoliitto (IJF) ilmoitti tuomarivalinnoista 17. huhtikuuta. Karinkannan sijoitus uusimmalla IJF:n tuomareiden ranking-listalla on kahdeksas.

Ranking-pisteet suomalaistuomari on kerännyt 18 kansainvälisestä kilpailusta vuosien 2022−24 aikana. Kisat olleet luokitukseltaan Grand Slameja, Grand Prix’tä, MM-kisoja ja Masters-kisa. Tuomareiden rankinglistan kärki on ollut erittäin tasainen ja kymmenen parhaan tuomarin keskiarvot sopivat 0,6 pisteen sisään.

 

Karinkanta otti pari vuotta sitten palkatonta virkavapaata työstään, jotta pystyi satsaamaan tuomarointiin Pariisin kisoja ajatellen.

− Satsaus siis kannatti ja tulos on maksimaalinen. Ei voi olla kuin tyytyväinen. En olisi voinut tuomariurani alussa kuvitella tuomitsevani kaksissa olympialaisissa ja vieläpä Japanissa ja Ranskassa, judon suurmaissa. Toivotaan, että valmistautuminen ja kisat sujuvat hyvin.

Karinkanta kertoo valmistautuvansa viiden renkaan kisoihin tuomaroimalla paljon ja nauttimalla hetkestä. Kuukauden kisa- ja reissuputki alkaa ensi viikolla Kroatian EM-kisoista. Sitten on Tadzikistanin ja Kazakstanin Grand Slamit ja Abu Dhabin MM:t.

Mitä tapahtuu olympialaisten jälkeen?

− Olympialaisiin on hyvä lopettaa IJF Judo World Tourin tuomariurani. Taitaapa siinä samalla loppua myös

EJU:n kisojen tuomarointi. Kotimaassa haluaisin vielä tuomaroida, jos se sallitaan. Ainakaan täällä meillä

kotimaassa ei ole tuomareita liikaa ja uskon, että minulla on annettavaa tuomareille.

Karinkanta sanoo aikovansa pitää ns. näpit mullassa eli säilyttää kosketuksen tuomarointiin itse tatamilla.

− Omassa seurassani, Lempäälän Syokonkan judossa, on todella motivoituneita judokoita, joille haluaisin antaa mahdollisuuden oppia judoa ilman tuomarireissujen katkoksia. Olisi myös mukava viettää enemmän aikaa vaimon ja perheen kanssa. Arki alkaa elokuussa, jolloin heti kisoista palattuani, palaan leipätyöhöni Lempäälän Kanavan koulun biologian ja maantiedon opettajaksi.