Piikki: Laiskuutta

Sekä Lempäälän kunta että Pirha etsivät kuumeisesti säästöjä. Molemmat saisivat samalla katsoa peiliin, koska tilanteeseen olisi voinut vaikuttaa jo aikaisemmin. Miksi Lempäälän kunta eli vielä viime vuonna kuin mitään ongelmia ei olisi tulossa, muun muassa henkilöstöä palkattiin lisää? Ja Pirhan moniportainen hallintorakenne ei ole edes tästä maailmasta.

Säästökohteiden etsinnässä on herättänyt ihmetystä, miksi viimeiseen asti yritetään välttää rakenteisiin puuttumista. Hallintohenkilöstö on selvästi erityisessä suojelussa. Se tuntuu pahalta, kun samanaikaisesti vähennetään koko touhua rahoittavien veronmaksajien palveluja. Pahiten tulilinjalla ovat vanhukset ja Lempäälän osalta myös lapset. Miksi sitten rakenteisiin ei haluta puuttua? Kyse on laiskuudesta, palvelujen karsiminen on paljon helpompaa. Tuntuu turvalliselta jatkaa samalla tavalla ja samalla porukalla kuin aina ennenkin.

Stoalaisuudessa laiskuus määritellään yhdeksi pelon alalajiksi. Ihminen pelkää jotain odottamaansa, jota pitää pahana. Laiskuutta ruokkiva pelättävä paha on odotettavissa oleva vaiva. On parempi vältellä asioita, jotta ei joutuisi tekemään ylimääräistä. Tarvittaessa voi turvautua konsulttien apuun ja teettää heillä itselle kuuluvat työt. Tällainen laiskuus kuulostaa huolestuttavalta, ja varsinkin johtoportaan omatunnon luulisi soimaavan.

Laiskuus on myös yksi kuolemansynneistä, jotka ovat Danten Jumalaisen näytelmän mukaan ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Luettelossa synnit ovat alenevassa järjestyksessä, joten laiskuus on neljänneksi raskain synti. Lähellä laiskuuden käsitettä on aikaansaamattomuus. Siihen liittyy usein vitkuttelua eli tekemisen tai päätöksenteon siirtämistä. Tämäkin kolahtaa mainittuihin organisaatioihin. Lykätään henkilöstöön kohdistuvia ratkaisuja, vaikka tiedetään niiden olevan edessä ennemmin tai myöhemmin.

Näissä esimerkeissä laiskuudesta on vain vahinkoa, mutta on laiskuudesta myös hyötyä. On sanottu, että liiallinen ahkeruus on tuottavuuden pahin vihollinen. Asioita pitää miettiä riittävästi ennen toteuttamista.

Tätä miettimisvaihetta voi sivustaseuraaja pitää laiskuutena. Totta on myös, että rentona laiskotteleva ihminen, joka antaa ajatusten virrata vapaasti, saattaa löytää luovia ratkaisuja ongelmiinsa. Laiskuus saa luovuuden kukoistamaan, sen tietävät taiteilijat ja muut luovan työn tekijät. Monet keksinnöt ovat myös laiskuuden tuotosta: on haluttu päästä helpommalla ja siksi on keksitty työtä helpottava laite tai toimintatapa.

Pirhan ja Lempäälän kunnan talousongelmiin ei taida löytyä luovia ratkaisuja. Päinvastoin, nyt tarvitaan kovinkin raadollisia toimenpiteitä. Mitä pidempään nyhrätään kunnan karsintalistan kaltaisten lillukanvarsien kimpussa, sitä hankalammaksi tilanne menee. Mutta päättäjät taitavat odottaa nousukautta, jolloin ongelmat ratkeaisivat itsestään. Eikä tarvitsisi tehdä mitään.

 

Piikki

Myyjät hyödyntävät meidän laiskuuttamme.
Ostaminen tehdään helpoksi.