Maailman kaunein Vili pääsi veteraanisarjaan – koiranilma valkaisi Narvan perinteistä ryhmänäyttelyä

Nokialaisen Kristiina Lyytikäisen pitkäkarvainen kaniinimäyräkoira Vili on voittanut Euroopan ja Maailman rotunsa parhaan edustajan tittelit. Kuva: Seppo Kummala

Narvan seuratalon saliin pystytetyn tuomarikehän laidalla pitkäkarvainen kaniinimäyräkoira Vili, 8, seuraa tyynesti koiranäyttelyn tapahtumia omistajansa Kristiina Lyytikäisen jalan vierellä. Lyytikäinen sai juuri näytettyä tuomarille ensimmäistä kertaa aikuisten koirien luokkaan nousseen pitkäkarvaisen kääpiömäyräkoira Eeron, joka ehti junioreissa saavuttaa muotovalion arvon.

– Tällä kertaa aikuisten valiota ei vielä tullut, mutta ehtiihän sitä vielä, Lyytikäinen tuumii tyynesti rapsutellen Viliä, jonka esimerkki varmasti rohkaisee myös Eeroa.

Vili, viralliselta nimeltään Minnimania Mac Malcom on näyttelykoirien luokassa todellinen konkari. Lyytikäinen on kiertänyt juuri kahdeksan ikävuoden veteraaniluokkaan yltäneen Vilin kanssa näyttelyissä eri puolilla maapalloa, matka Nokialta Narvaan oli lähinnä pieni pyrähdys.

– Vili on tottunut lentämään ja matkustamaan autossa, Lyytikäinen nauraa rauhallista kaveriaan.

Aikuisten luokassa Vili on saavuttanut kutakuinkin kaiken, mitä koiranäyttelyissä yksi koira voi saavuttaa. Maailman voittajaksi (Word Winner) sarjassaan Vili valittiin vuonna 2018 Amsterdamissa. Seuraavana vuonna Itävallassa hän sai myös Euroopan Voittajan tittelin.

– Vili on siis maailman kaunein koira, Lyytikäinen sanoo ja moiskauttaa suukon koiran kuonolle.

Veteraanisarjassa osanottajat käyvät niin vähiin, että kansainvälisen sertin saavuttaa vasta kolmella sertin arvoisella suorituksella. Osaltaan veteraanisarjoihin osallistuvien määrää karsivat säännöt. Koiran on oltava kastroimaton.

Metsästyskoirat viihtyivät hyvin lumisateen valkaisemassa maisemassa. Koiranilma ei näitä karvaturreja säikäyttänyt. Kuva: Seppo Kummala

Vesilahden ryhmänäyttelyyn osallistui lauantaina 20. huhtikuuta peräti 342 koiraa. Narvan metsästysseuran ja Tammermaan Mäyräkoirakerhon yhdessä urakoima näyttely järjestetään kahden vuoden välein. Koiria oli nyt lähes yhtä paljon kuin ennätysvuonna 2022, jolloin koirien määrä oli hieman yli 350 koiraa.

– Tämä on oikein hyvä määrä, kun yhdellä tuomarilla saa sääntöjen mukaan olla enintään 90 koiraa tuomaroitavana, nyt mennään lähellä maksimia, mutta saimme ryhmät kokoon neljällä tuomarilla, näyttelyvastaava Nina Lehtolammi mäyräkoirakerhosta selvitti.

Nyt ryhmissä oli 83–89 koiraa kussakin. Roduttain eniten oli karkeakarvaisia mäyräkoiria, joita näyttelyssä oli yhteensä 42. Dalmatiankoiria oli 30, harmaa norjanhirvikoiria 25, beagleja ja suomenlapinkoiria molempia 24, jämtlanninpystykorvia 20.

Yhden edustajan koirarotuja nähtiin neljä: pieni gascognenajokoira, alppienajokoira, karkeakarvainen italianajokoira sekä valkoinen ruotsinhirvikoira, jollaisen Narvan metsästysseura sai hiljan riveihinsä. Erikoisuutena mainittakoon, että vanhempiensa rotumääritelmän mukaan karkeakarvainen italianajokoira vaihtoi ensimmäisessä näyttelyssään ryhmää, sillä se luokiteltiin selkeästi lyhytkarvaiseksi italianajokoiraksi.