Hakkarin oppilaille menestystä yrittäjyyskilpailusta − ”Yritys Hyvä” kannustaa rohkeuteen ja mielikuvituksellisuuteen

Hakkarin koulun 9.G-luokan Roosa Kivitalo (vas.) ja Iida Majaus voittivat sarjansa ”Yritys Hyvä” -kilpailussa.

 

Hakkarin koulun 9.G-luokan Roosa Kivitalo ja Iida Majaus voittivat 7.−9.-luokkalaisten 3.-sarjansa perinteisessä ”Yritys Hyvä” -kilpailussa.

Kivitalo teki työnsä uudenlaisesta hamsterinhäkistä hamsterien omistajille ja Majaus puolestaan pohti esteettömyyttä.

Luovuus, rohkeus ja tekemisen meininki olivat avainasemassa, kun lapset ja nuoret pääsivät jälleen pohtimaan ”Yritys Hyvä” -kilpailussa, mitä yrittäminen ja yritteliäisyys heille merkitsevät. Tuloksena syntyi monipuolisia tuotoksia: kirjoituksia, projekteja, videoita, piirroksia, podcasteja, lauluja ja pelejä. Ajankohtaisista teemoista kilpailijat pohtivat muun muassa ruokahävikin vähentämistä, keskustelutaitojen ja robotiikan kehittymistä sekä sosiaalisen median vaikutusta nuorten elämään. Lisäksi kilpailijat löysivät ratkaisuja nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin ideoimalla hyödyllisiä tuotteita, joita ei vielä ole.

Vuoden 2024 ”Yritys Hyvä” -kilpailuun saapui 394 kilpailutyötä, joiden tekemiseen osallistui yhteensä 1 064 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Kilpailutöitä saapui 63 eri paikkakunnalta Porista Joensuuhun ja Helsingistä Kittilään saakka. Kilpailutöiden joukosta tuomaristo valitsi voittajiksi 27 kilpailutyötä sekä kuusi kunniamaininnan saajaa. Palkintoja jaetaan voittajille yhteensä 10 000 euron arvosta.

 

Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta vuosittain käynnistyvä kilpailu tarjoaa monenlaisia itseilmaisun ja kilpailutyön toteuttamisen tapoja, näkökulmia yrittäjyyden pohdintaan sekä mahdollisuuksia harjoitella työelämässä tarvittavia taitoja.

Kilpailussa lapset ja nuoret saavat rohkeasti ideoida, heitellä villejä ajatuksia ja käyttää mielikuvitusta. Osallistua voi itselle mielekkäällä tavalla esimerkiksi säveltämällä, kirjoittamalla tai videoimalla. ”Yritys Hyvään” voi osallistua viidessä eri sarjassa esikoulusta opettajaopiskelijoihin asti niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Kilpailutehtävät voi tehdä yksin, parin tai vaikka koko luokan kanssa yhdessä.

Jo vuonna 1985 alkanut kilpailu oli alun perin yrittäjyysaiheinen kirjoituskilpailu yläkoululaisille, mutta tehtävänannot ja osallistujaryhmät ovat muuttuneet ja laajentuneet vuosien varrella. Kirjoitustehtävillä on kuitenkin kilpailussa edelleen vankka suosio muiden tehtävätyyppien rinnalla. Voittajille jaettavat palkintostipendit ovat 100–1 000 euron suuruisia.

Kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.