Ota suunnaksi arboretum – tässä neljä kohdetta, joiden runsas ja monipuolinen kasvisto varmasti ihastuttaa

keltavuokko
Keltavuokko Hörtsänän arboretumista Orivedeltä. Arkistokuva: Juha Jäntti

Arboretumit ovat puistoja, joissa kasvaa erityisesti puita ja puuvartisia pensaita, mutta myös erilaisia kukkia. Pirkanmaalta näitä puistoja löytyy ainakin neljältä paikkakunnalta.

Vierailua ei kannata jättää vain yhteen kertaan, sillä kokemus on erilainen riippuen vuodenajasta. Nyt esimerkiksi ensimmäiset kevätkukat ovat juuri heräämässä.

Hörtsänän arboretum, Orivesi
Hörtsänän arboretum. Kuva: Juha Jäntti

Hörtsänän arboretum, Orivesi

Mikä? Hörtsänän arboretum on lehtomainen alue, joka sijaitsee Orivedellä Onnistaipaleen kylässä. Arboretumin on perustanut Hugo Hörtsänä vuonna 1909. Alue jakautuu kahteen erityyppiseen osaan, metsäosaan ja kukkapuistoon. Metsäosaan on istutettu muun muassa runsaasti ulkomaalaisia puulajeja. Puulajikokoelma on merkittävä ja yhdessä alueen puistomaisen osan kanssa kohteesta muodostuu kulttuurihistoriallisesti ja kasvitieteellisesti arvokas kokonaisuus. Puistomaisessa osassa on kivirakennelmia ja istutuksia. Arboretum on haettu yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi. Ylläpitäjä on Hörtsänän arboretumin kannatusyhdistys.

Missä? Onnisjärventie 11, 35300 Orivesi. Pysäköinti Onnisjärventien risteyksen jälkeen, josta kävelymatkaa Arboretumiin on noin 200 metriä. Onnisjärventieltä arboretumin tienviitta opastaa oikeaan suuntaan peltotielle.

Milloin? Avoinna ympäri vuoden, mutta talviaikaan kulkuväyliä ei kunnosteta. Kukkaloisto puhkeaa huhtikuussa. Ei pääsymaksua, mutta kannatusyhdistyksen työtä voi tukea liittymällä yhdistyksen kannatusjäseneksi. Opastukset ennakkoon varaamalla.

Lisätietoja: www.hortsananarboretum.fi

Arboretum Frick, Kangasala
Arboretum Frick. Kuva: Sydän-Hämeen Lehti

Arboretum Frick, Kangasala

Mikä? Arboretum Frick on 3,2 hehtaarin suuruinen alue Kangasalla Ahulijärven rannalla. Se sai alkunsa, kun kiinteistön omistaja Erkki Frinck innostui oman arboretumin perustamisesta vuonna 1994. Arboretum oli pitkään vain oman perheen ja ystävien tiedossa. Yleisölle se avautui keväällä 2021. Arboretum koostuu metsä- ja maisemapuutarhasta. Arboretumissa kasvaa 260 erilaista puuta ja 300 erilaista pensasta. Puistossa on esimerkiksi yli 900 alppiruusu- ja atsaleapensasta, joista puolet on kasvatettu itse siemenestä. Arboretumista on laadittu myös suunnistuskartta, joka on jaettu 14 eri lohkoon.

Missä: Kotihaantie 20, Kangasala. Pysäköintialueita on rajoitetusti. Ensisijaisesti auto suositellaan jättämään Liuksialan koulun pysäköintipaikalle, josta arboretumiin on matkaa noin 500 metriä.

Milloin? Avoinna vain kesällä. Kesällä 2024 arboretum on avoinna kesä- ja heinäkuussa sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 12–16. Sisäänpääsy aikuisilta 7 euroa, lapsilta 3 euroa, kausikortti 30 euroa. Ryhmävierailuja voi varata erikseen sovittavaan ajankohtaan toukokuusta syyskuuhun.

Lisätietoja: www.arboretumfrick.fi

Hatanpään arboretum, Tampere
Hatanpään arboretum. Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

Hatanpään arboretum, Tampere

Mikä? Hatanpään arboretum on perustettu 1970-luvulla. Sen suunnittelu aloitettiin silloisen kaupunginpuutarhuri Kauko Aarnion aloitteesta. Arboretum sijaitsee entisen Hatanpään kartanon mailla ja arboretumin alueeseen kuuluu kolme eri puistoa. Varsinainen arboretum alkaa ruusutarhasta ja jatkuu Vihilahdenpuistoon saakka. Arboretumiin on kerätty kasveja, jotka menestyvät Tampereen alueella, mutta puistosta löytyy myös harvinaisia ja eksoottisia kasveja. Lajit on helppo tunnistaa nimikylttien avulla. Arboretumin keskivaiheilla on perenna-alue ja pelkästään eri ruusulajikkeita koko arboretumin alueella on lähes 200.

Missä? Hatanpään puistokuja, Tampere. Arboretumiin pääsee Hatanpään sairaalan pysäkillä pysähtyvillä Nyssen linjoilla 13, 15A ja 15B. Pysäkiltä on lyhyt kävelymatka arboretumiin. Henkilöautoille Hatanpäällä on maksullisia pysäköintipaikkoja.

Milloin? Avoinna ympäri vuoden. Ei pääsymaksua.

Lisätietoja: www.tampere.fi, Hatanpään arboretum

Hakkarin arboretum, Lempäälä
Hakkarin arboretum. Kuva: Katariina Rannaste

Hakkarin arboretum, Lempäälä

Mikä? Lempäälässä Kuokkalankosken rannalla sijaitsevaa, 1800-luvulla rakennettua kartano Villa Hakkaria ympäröivä arboretum, jossa kasvaa lukuisa määrä nimikyltein varustettuja puita, pensaita ja perennoita. Arboretum on osa Kuokkalan kulttuurialuetta. Arboretumin on perustanut Lempäälän kunta 1980-luvulla. Tuolloin kartanon puutarha laajennettiin arboretumiksi.

Missä? Kuokkalantie 5, 37550 Lempäälä

Milloin? Avoinna ympäri vuoden. Ei pääsymaksua.

 

Tiedot artikkeliin on kerätty kuntien ja arboretumien nettisivuilta.