Milloin ja miten leikkaan marjapensaat? – näillä ohjeilla osaat leikata niin herukan, vadelman kuin pensasmustikankin oikeaoppisesti

Mustaherukoita harvennetaan leikkaamalla noin 1–2 vuoden välein. Kuolleita oksia voi poistaa mihin vuodenaikaan tahansa. Kuva: HML.

Marjapensaat leikataan pensaiden ollessa lepotilassa. Keväällä lumien sulettua on hyvä hetki tehdä marjapensaiden hoitoleikkauksia ennen silmujen puhkeamista, sanoo hedelmän- ja marjanviljelyn asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

– Herukoita voidaan myös leikata syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen, ja vadelmaa myöhään syksyllä. Kuolleita oksia voi poistaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Pienimpiä versoja leikataan oksasaksilla ja isompiin oksiin voi tarvita raivaussaksia. Saksien terät kannattaa teroittaa ennen leikkausta, jolloin leikkaus sujuu helpommin, ja leikkauspinnasta tulee siisti.

– Yleisesti sanoen lajikkeiden välillä ei ole suuria eroja leikkaustekniikassa. Suurimmat erot ovat marjalajien välillä.

Kuitenkin musta- ja viherherukalla lajikkeen kasvutapa vaikuttaa hieman leikkaustapaan. Yleisohje Pousin mukaan on, että voimakaskasvuisia musta- ja viherherukkapensaita leikataan varovaisemmin kuin hidaskasvuisia pensaita. Muuten saatetaan joutua kierteeseen, jossa voimakas leikkaus vahvistaa liikaa versomista, jolloin seuraavana vuonna on jälleen paljon leikattavaa.

Vadelman marjoneet versot, ja uusien versojen harvennus tehdään joka kevät. Musta- ja viherherukoita harvennetaan leikkaamalla noin 1–2 vuoden välein, puna- ja valkoherukka, sekä karviainen noin 2–3 vuoden välein. Pensasmustikasta poistetaan vain vioittuneita versoja tarpeen mukaan.

Mitä tarkoittaa nuorennusleikkaus?

Pousi opastaa: Herukalla vanhempia, ja liian harvoin leikattuja pensaita voi myös nuorentaa leikkaamalla pensaan versoista puolet, tai kolmasosan, 2–3 vuoden aikana. Myös kasvultaan heikentynyt pensasmustikka voidaan uudistaa voimakkaammalla 2–3 vuoden ajalle jaetulla nuorennusleikkauksella.

– Koko marjapensaan alasleikkausta kannattaa välttää, sillä se heikentää pensasta, ja samalla menetetään marjasato muutaman vuoden ajaksi. Jos pensas on erittäin vanha ja samalla tuholaisten tai tautien vioittama, ei pensaan uudistus välttämättä tuota tulosta. Tällöin kannattaa harkita uuden terveen taimeen hankintaa.

– Oleellisin virhe on leikata pensaita liian harvoin tai ei ollenkaan. Tällöin marjapensaat saattavat olla todella tiiviitä, ja lopulta marjojen määrä ja laatu kärsivät.

Marjapensaiden säännöllisellä hoitoleikkauksella saadaan säilytettyä pensaat elinvoimaisina ja tuottoisina, pidettyä ne ilmavina, parannettua sisäosien valo-olosuhteita sekä annettua uusille versoille enemmän kasvutilaa. Näillä parannetaan marjasadon määrää ja laatua.

Pousin mukaan tämän kevään takatalvista ei todennäköisesti ole ollut haittaa marjapensaille. Pensaiden silmujen puhkeaminen oli vielä alussa, joten kylmemmät säät eivät ole tehneet vaurioita.

Marjapensaiden säännöllisellä hoitoleikkauksella saadaan säilytettyä pensaat elinvoimaisina ja tuottoisina. Kuva: HML.

 

Herukat ja karviainen

  • Musta- ja viherherukalla hoitoleikkaukset aloitetaan yleensä 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta. Puna- ja valkoherukka sekä karviainen ovat hidaskasvuisempia, joten niiden leikkaukset alkavat yleensä noin 6–8 vuoden kuluttua istutuksesta. Tätä nuorempia pensaita tarvitsee leikata vain vähän, mutta niistä voi poistaa heikot ja vaurioituneet versot.
  • Pensaista leikataan ensisijaisesti vanhoja, heikkokuntoisia, toisiaan hankaavia ja maahan painuneita versoja. Musta- ja viherherukalla tuottoisimpia ovat 2–4-vuotiaat versot, jolloin tätä vanhemmat versot kannattaa poistaa. Puna- ja valkoherukalla sekä karviaisella satoisimpia ovat 4–5 vuotta vanhat versot. Vanhemmat versot tunnistaa tummemmasta väristä, hilseilevästä kuoresta tai sammalien ja jäkälien kasvusta versojen päällä.
  • Vanha tai vioittunut verso leikataan kokonaan maanpinnan rajasta saakka, tai vanhempi oksanhaara leikataan terveen sivuhaaran yläpuolelta. Pensaisiin ei kuitenkaan saa jäädä muutaman sentin pituisia oksatappeja tautiriskin vuoksi. Samoin uusia versoja harvennetaan poistamalla niistä ohuimmat. Musta- ja viherherukalla pensaaseen jää noin 7–8 uutta versoa joka vuosi. Puna- ja valkoherukalla jätetään 5–6 vahvinta nuorempaa versoa per leikkauskerta.
  • Herukoilla hoitoleikkauksen jälkeen pensaaseen jää noin 20–25 eri ikäistä versoa.
  • Karviainen on muita herukoita hidaskasvuisempi, jolloin sitä myös leikataan vähemmän. Leikkaus tehdään samalla periaatteella kuin puna- ja valkoherukan kohdalla.

 

Vadelma

  • Vadelman verso on kaksivuotinen, jolloin ensimmäisenä vuonna kasvi kasvattaa pitkän, pystysuuntaisen kasvuverson, johon seuraavana vuonna kehittyy marjoja muodostavia satoversoja. Marjonnan jälkeen satoa muodostaneet versot kuihtuvat, jolloin ne leikataan pois maata myöden.
  • Uusia kasvuversoja kannattaa harventaa niin, että rivimetrille jäisi noin 15–20 vahvinta versoa. Myös rivien ulkopuolella kasvavat uudet versot poistetaan.

 

Pensasmustikka

  • Pensasmustikalla leikkaustarve on vähäinen. Pensaista voi poistaa keväisin vanhoja vioittuneita, kuivuneita sekä maahan painuneita versoja. Samoin kuivuneita versonkärkiä voi leikata keväisin.