Sinirinta ja haarahaukka mielenkiintoisimmat lajit Tornien taistossa

Sinirinta, Lapin satakieli ja maakuntalintu, tunturikoivikkojen kaunotar viivähti kevätmuutollaan Vesilahden Vähäjärvellä Tornien taistossa ”Merikotkien” ihailtavana. Kuva: Kari Isokivijärvi

Odotettu kevään suuri lintutapahtuma ja yleisöllekin avoin leikkimielinen Tornien taisto pidettiin lauantaina 4. toukokuuta kello 5–13.

Tornien taisto kuvastaa hyvin lintuharrastuksen kasvavaa suosiota ja kiinnostavuutta, sillä Tornikisaan osallistui kaikkiaan 312 lintutornia aina etelärannikolta Utsjoelle saakka. Koko maan kisan voitti Pyhäjoen ryhmä havaittuaan kaikkiaan 122 lajia.

Lempäälässä Virta-tornissa havainnoi ”TUTKAn torniornit” ja Otso Huitu. Ryhmä havaitsi kaikkiaan 57 lajia, joista mielenkiintoisimmaksi ilmoitettiin haarahaukka. Havainnointia kävi seuraamassa 10 henkilöä.

Haarahaukka luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi, jonka pesimäkanta lienee maassa vain 15–20 paria.

Tornien taistossa Virta-tornissa bonganneet TUTKAn torniornit ilmoittivat mielenkiintoisimmaksi lajiksi äärimmäisen uhanalaisen haarahaukan, joka pesimäkanta maassa lienee 15-20 paria, Pirkanmaalla ilmeisesti vain yksi pari. Kuva: Kari Isokivijärvi

Lempäälän Pyhällönvuoren tornin miehitti Maarit Hoikkala ja ”Punarinnat”. Ryhmä havaitsi 49 lajia ja ilmoitti tärkeimmiksi havainnoiksi harmaapäätikan ja kottaraisen. Punarintojen havainnointia seurasi 25 henkilöä.

Vesilahden Vähäjärven lintutornissa lintuja määritti ”Merikotkat” ja Pekka Rindell sekä viisi muuta seuraajaa. Vesilahden ympäristöpalkinnon saaneesta lintutornista havaittiin kaikkiaan 53 lajia, joista mainittavimmiksi ilmoitettiin kaunis sinirinta ja upeasti laulelleet satakielet.

Sinirinta on harvalukuinen läpimuuttaja Pirkanmaalla keväin ja syksyin. Sinirinnan, Lapin satakielen tyypillistä esiintymisaluetta on Pohjoisen Lapin tunturikoivikot.

Seuraava merkittävä lintutapahtuma Pönttöbongaus on vuorossa 8.–9. kesäkuuta.