Pirkanmaan Kulttuurirahasto jakoi 1,5 miljoonaa euroa – Lempäälään ja Vesilahteen yhteensä kolme apurahaa

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi vuosijuhlassaan 10. toukokuuta palkinnon ja 100 apurahaa, yhteensä 1 497 500 euroa.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2024 palkinto myönnettiin Kulttuuritoimitus.fi:n päätoimittajalle Marita Saloselle, kulttuurijournalismin lipunkantajalle, taiteen ja yleisön yhdistäjälle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa, ja se myönnettiin yleisrahastosta, Maija-Liisa Heinin lahjoitusvaroista.

Pirkanmaan rahastoon saapui tänä vuonna 1 112 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 24 723 632 euroa. Viime vuonna hakemusmäärä oli 1 177 ja hakusumma 25 117 000 euroa.

Kokovuotisia eli vähintään 9 kuukauden kokoaikaiseen työskentelyyn tarkoitettuja apurahoja myönnettiin yhteensä 25, joista taiteen aloille 5. Vähintään puolivuotisia työskentelyapurahoja myönnettiin yhteensä 10, joista taiteeseen 3. Tieteen aloille myönnettiin kaikkiaan 41 apurahaa ja palkinto, yhteensä 895 000 euroa, taiteen aloille 59 apurahaa, yhteensä 602 500 euroa.

Noin 60 prosenttia apurahanhakijoista ja -saajista oli tamperelaisia, mutta ainakin yksi apuraha myönnettiin myös 13:een muuhun pirkanmaalaiseen kuntaan. Lempäälään osui kaksi apurahaa ja Vesilahteen yksi.

Lempääläinen terveystieteiden maisteri Pauliina Halonen sai 34 000 euron apurahan muistisairauden keston ja sosioekonomisen aseman merkitystä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, Aino Valvaalan rahastosta.

Dosentti Jenni Koskela ja hemodynamiikan tutkimusryhmä saivat 26 000 euron apurahan verenkiertoelimistön toiminnan muutoksia korkean sydän- ja verisuonitautiriskin munuaisten vajaatoimintapotilailla käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen Leena Lindfors-Sarasteen rahastosta.

Vesilahttelainen kauppatieteiden maisteri Juha-Pekka Kantonen sai 30 000 euroa korkeakoulujen ja liike-elämän organisaatioiden johtajakoulutuksen muotoilutarvetta käsittelevään väitöskirjatyöhön, J. A. Tenhusen nimikkoapurahana.