Palovaroitinvastuun siirtymisestä liikkuu harhaanjohtavaa tietoa, jota on käytetty myös markkinointiin

Palovaroittimia on markkinoitu virheellisillä tiedoilla palovaroitinvastuun siirtymisellä. Kuva: Sanni Harmanen/LVS-arkisto

Palovaroitinvastuun siirtymisestä kiinteistön omistajalle liikkuu harhaanjohtavaa tietoa ja vääriä uskomuksia. Osa väärästä tiedosta näkyy taloyhtiöille suunnattuna markkinointiviestintänä. Taloyhtiöiden on esimerkiksi annettu ymmärtää vastuun siirtyneen jo. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että siirtymäaika on yhä käynnissä. Valmistelussa voi kuitenkin kestää ja selvitystyö kannattaa aloittaa ajoissa.

Taloyhtiöillä on vielä hyvin aikaa siirtää palovaroittimet vastuulleen. Valmisteluihin on käytettävissä tämä ja seuraava vuosi, sillä vastuu siirtyy kiinteistön omistajalle 1.1.2026.

– Taloyhtiö on vastuussa heti vuoden 2026 alussa siitä, että jokaisessa asunnossa on toimivat palovaroittimet. Siksi valmistelu kannattaa aloittaa ajoissa, sillä asian suunnittelu ja toteutus voi viedä aikaa, SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta neuvoo Spekin tiedotteessa.

Pelastusalan tietoon on tullut muutamia tapauksia, joissa taloyhtiöiden on annettu ymmärtää vastuun siirtyneen jo tai että taloyhtiö voisi hoitaa vastuunsa vain erityisillä palovaroittimilla. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.

– Osa taloyhtiöistä on oma-aloitteisesti ottanut jo vastuun itselleen ja näin saa tehdä, mutta kukaan ei ole vielä myöhästynyt asiassa, Telaranta muistuttaa.

Palovaroittimen testaamiseen liittyy kaksi väärää luuloa. Osa ihmisistä luulee, että taloyhtiö on jatkossa vastuussa palovaroittimen testaamisesta. Myös joissain mainoksissa on esiintynyt tällaisia väitteitä.

Palovaroittimien testaaminen on tulevaisuudessakin asukkaan tehtävä, mutta taloyhtiössä voidaan myös sopia, että yhtiö huolehtii testaamisesta. Molemmissa tapauksissa taloyhtiön on annettava asukkaalle selkeät ohjeet.

Toinen harhaluulo liittyy sähköverkkoon kytkettyihin palovaroittimiin. Toisin kuin jotkut luulevat, myös ne pitää testata.

– Säännöllinen testaus on ainoa tapa varmistua, että varoittimen ääni toimii. Tämä koskee kaikkia palovaroittimia, Telaranta toteaa.

Jos palovaroitinta ei testaa, voi käydä niin, että hätätilanteessa varoittimesta ei kuulu kuin särinää tai pahimmillaan siitä ei kuulu mitään.

Taloyhtiön vastuulla on hankkia, ylläpitää ja huoltaa palovaroittimia. Taloyhtiö voi päättää, asentaako se tavalliset paristokäyttöiset palovaroittimet vai halutaanko niiltä lisäominaisuuksia.

Palovaroittimien ei tarvitse olla esimerkiksi etäyhteydellä valvottavia tai sähköverkkoon kytkettyjä, vaan tavalliset varoittimet käyvät. Sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia ei saa kuitenkaan vaihtaa paristokäyttöisiin. Vaimennustoiminnolla varustettu palovaroitin on järkevä hankinta, sillä sen avulla voi vaimentaa turhat hälytykset ja vähentää palovaroittimien turhaa irrotusta katosta.

– Pääasia on, että varoittimia on riittävästi. SPEK suosittelee, että palovaroitin asennetaan ainakin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen, Telaranta kertoo.

Oikeaa tietoa palovaroitinvastuun siirtymisestä taloyhtiöille sekä palovaroittimien määrän arviointiin sopiva laskuri löytyy Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön verkkosivuilta.