Polttopalloa, keppareita ja kokkailua: 4 H -toiminta kannustaa nuoria yrittäjyyteen

Pirkkalan-Lempäälän ja Vesilahden-Tottijärven 4H ry:t järjestävät kesällä lapsille viisi leiriä, joista kolme Lempäälässä ja kaksi Vesilahdessa.
Kepparileirit ovat kasvattaneet suosiotaan jatkuvasti. 4H-yhdistys järjestää tänäkin kesänä yhteensä viisi leiriä Lempäälän ja Vesilahden alueella, kaksi niistä on keppihevosleirejä. Kuva: Annika Eronen
4H-liitto on myöntänyt 4H Vesilahti-Tottijärven toiminnanjohtaja Riina Markkolalle kultaisen ansiomerkin 25 vuoden ansiokkaasta työstä 4H-toiminnan hyväksi.

Markkola kertoo, että aika on mennyt aivan siivillä.

− Ensikosketukseni toimintaan sain aikoinaan Kelhon koulun oppilaana, kun minua pyydettiin mukaan heppakerhoon. Sillä tiellä ollaan, nautin työstäni kovasti.

Tänä kesänä Pirkkalan-Lempäälän ja Vesilahden-Tottijärven 4H ry:t järjestävät lapsille viisi leiriä, joista kolme Lempäälässä ja kaksi Vesilahdessa.

− Vesilahdessa on liikunta- ja kepparileiri. Lempäälässä on näiden lisäksi vielä kokkausleirikin. Vesilahden leireille mahtuu vielä muutama mukaan. Lempäälän leirit täyttyivät lähes heti ilmoittautumisen alettua.

Markkolan mukaan keppihevosinnostus on vain kasvanut Suomessa vuosi vuodelta, ja hyvä näin.

− Keppariharrastuksen parissa saa paljon liikuntaa, kehitytään kädentaidoissa ja toiminta on uskomattoman sosiaalista, kun lapset yhdessä suunnittelevat keppareita ja niille sopivia erilaisia varusteita.

Liikuntaleirillä jalkapallo ja erilaiset pallopelit ovat lasten suosikkeja.

− Esimerkiksi polttopalloa lapset jaksaisivat pelata vaikka koko päivän. Liikuntaleireille tulevissa lapsissa on tuulimyllyn verran energiaa. Ohjaajat saapuvat leireille päivittäin yleensä tuntia ennen leiriläisiä, mutta osa lapsista on jo silloin oven takana odottelemassa ja koputtelemassa, että saako jo tulla.

Lempäälän keskustassa Tokmannin vieressä olevissa 4H-yhdistyksen toimitiloissa järjestettävällä kokkausleirillä opetellaan tekemään tavallista arkiruokaa peltimakaronilaatikosta perunamuusiin ja lihapulliin, sämpylöitä ja muffinsseja unohtamatta.

Ohjaajina leireillä toimivat aikuisten lisäksi nuoret, joista monelle ohjaajana toimiminen on ensimmäinen kosketus työelämään.

− Yhdistys palkkaa tänä kesänä pelkästään kesätoimintaa varten viisikymmentä nuorta, joten kyllä tässä on saanut monet työsopimukset kirjoitella. Valitettavasti kaikille ihanille nuorille ei vain löytynyt paikkaa, tulijoita oli niin valtavasti.

Samaan aikaan on menossa myös nuorten yrittäjyyskasvatushanke, jonka tarkoituksena on tuplata 4H-yrittäjien määrä. Toiminta on kannustanut joitakin nuoria myöhemmin perustamaan oman toiminimen tai osakeyhtiön.

− Harrastuksesta on tullut elinkeino ja ammatti, mikä on valtavan hienoa, Markkola sanoo.

Annika Eronen